Veliki rast cijena rude gvožđa na svjetskim tržištima

LONDON, Cijene rude gvožđa na svjetskim tržištima su u posljednja četiri mjeseca porasle 60 odsto, poslije oštrog pada u septembru, objavio je britanski poslovni list Fajnenšel tajms.

U septembru je cijena rude gvožđa na svjetskom tržištu skliznula na 88 dolara za tonu, na najniži nivo za posljednje tri godine, kao posljedica usporavanja kineske ekonomije koja učestvuje s polovinom u potrošnji ukupnog svjetskog izvoza te rude.

Ruda gvožđa je neophodna za proizvodnju takozvanih crnih metala, od kojih je najvažniji čelik, koji su najviše traženi u mašinogradnji i građevinarstvu.

Ogromna kineska tražnja podigla je cijene rude gvožđa sa 13,8 dolara za tonu u 2002, na 140,75 dolara krajem prošle sedmice, što je najviši nivo za osam mjeseci, ali niži od rekordnih 200 dolara za tonu početkom 2011, objavljeno je na Internet strani Lenta.ru.

Oporavak cijena rude gvožđa u posljednje vrijeme je neočekivan, budući da su trgovci računali da će usporavanje rasta kineske ekonomije, druge po veličini na svijetu, dovesti do pada tražnje i cijena te sirovine.

Tanjug

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close