Dodik tvrdi da je stiglo 10 miliona dolara za njegovo uklanjanje

Tačno 20 dana nakon što je udario na američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona, Milorad Dodik, predsjednik RS-a, zaprijetio je da će, ako on bude uklonjen s te funkcije, Republika Srpska – nestati! Poručio je to posljednjeg dana prošle godine preko beogradskih medija.

– Imam informacije da je ovdje ušlo deset miliona dolara da bi se podržale razne nevladine organizacije. Govori se i o nekom “proljeću” ovdje, kaže Dodik.

Tjeranje Amerikanaca

U političkim krugovima u Banjoj Luci uopće nisu iznenađeni ovim Dodikovim istupom i tumače ga kao nastavak rata s američkim diplomatom i vješto pravljenje odstupnice, za svaki slučaj. On kaže da vrlo precizno zna tko distribuira novac, kome i s kojim ciljem, da su u tijeku pritisci na medije i da se pokušava napraviti atmosfera ulice i nemira.

– Cilj je jedan – skloniti Dodika, dovesti marionete, isprazniti Srpsku i oduzeti joj sve nadležnosti, izravan je predsjednik RS-a.
Kada je početkom prosinca prošle godine američki veleposlanik Moon iz Bijeljine poručio da se građani BiH moraju odlučnije boriti protiv korumpiranih ljudi i institucija, uz naglasak da se “svaki sustav može srušiti i promijeniti”, Dodik je prepoznao sebe i žestoko uzvratio. Javno je Amerikancima poručio da, “ako je to dio scenarija vezan uz ‘arapsko proljeće’ ili nešto drugo što želi uraditi, onda je na krivom putu”.

– Ta vrsta arogancije u smislu miješanja u unutarnje stvari u BiH je preopsežna bez obzira što dolazi od veleposlanika SAD-a, kazao je tada Dodik i dodao da adresu za bilo kakvu vrstu pobune građana treba tražiti u veleposlaniku Moonu!

Prije godinu dana veleposlanik Patrick Moon javno je optužio Dodika da je napao SAD optužbama na račun službenika američke vlade i zaposlenika Veleposlanstva SAD-a u BiH. Od tada su njihovi odnosi tanki i uglavnom su svedeni na kurtoazne razgovore.

Prošlog mjeseca “Dnevni list” je objavio da je američka administracija odlučila ubuduće zaobilaziti Dodika i ključne razgovore, kada je riječ o dužnosnicima iz Republike Srpske, voditi s Nebojšom Radmanovićem, predsjedateljem Predsjedništva BiH, i Igorom Radojičićem, predsjednikom Narodne skupštine RS-a.
U međuvremenu, došlo je do teških okršaja u vrhu Dodikovog SNSD-a, pa je prije dvadesetak dana Radojičić napustio položaj predsjednika Kadrovske komisije te stranke. Sukob između njega i Dodika iz dana u dan dobiva na snazi. Predsjednik RS-a optužio je Radojičića da mu radi iza leđa i nekim svojim ljudima kazao da zna da Bruxelles i Washington žele Radojičića instalirati za prvog čovjeka RS-a i da je to već s njim dogovoreno.

Blagajna je prazna

– Neću promijeniti svoj politički cilj i zbog bilo čije ujdurme napustiti funkciju na koju me moj narod izabrao. Ako dođem u tu poziciju, tražit ću da se narod izjasni treba li da odem. Ako narod kaže da nisam dostojan ovog mjesta, onda ću otići. U suprotnom teško. Neću odstupiti ni da mi se zabrani političko djelovanje. Ako se to dogodi, formirat ću veliki narodni pokret za samostalnost Republike Srpske. Nama je najvažnija stabilnost koju ćemo sačuvati. RS je danas svjesna sebe, bez nje nema više nijedne odluke. To više nikada ne smijemo ispustiti iz ruku jer nas onda neće biti. Želim da tko god dođe poslije mene, ima osnovu koja čuva Srpsku. Ako je prepustimo strancima, od nje neće ostati ništa, kazao je prekjučer Dodik.

Kada se zna da je Daytonski sporazum čvrsto na snazi i da iza njega stoji kompletna međunarodna zajednica, da se državne i vlasti obaju entiteta zaklinju u Dayton, onda je jasno da na RS nitko ne nasrće osim što se traži da BiH bude funkcionalna država.

Zna to još bolje Dodik pa lako isplivava na površinu pozadina njegovih novih poruka u stilu “Republika Srpska to sam ja” i “poslije mene potop”. Škripa u vrhu SNSD-a traje već dugo, na lokalnim izborima u listopadu prošle godine ta stranka je doživjela težak poraz, ulični prosvjedi u Banjoj Luci sve su češći i masovniji odgovor na Dodikove poteze i njegov režim, ekonomska situacija u RS-u je katastrofalna, blagajna je prazna, a zaduženost ovog entiteta je ogromna. Sve te rupe, a njihova dubina se pripisuje Dodiku koji je u vlasti ili oko vlasti već 14 godina, više nikakav nacionalizam i priče o ugroženosti srpskog naroda ne mogu zatrpati. Njemu samom odavno je jasno da karta na koju od početka igra više ništa ne znači – RS-a nema bez države BiH , a prepadanje Srba državom BiH ne pije vode.

S druge strane, Dodik je i definitivno izgubio svoje glavno višegodišnje uporište u predsjedniku i Vladi Srbije i to se iz dana u dan sve više golim okom vidi. Potpora koju ima od Rusije uglavnom je deklarativnog karaktera i u količini koja od trenutka do trenutka treba Moskvi koja svakako zbog Dodika i Republike Srpske neće ući u konflikt s Washingtonom.

Njegove nove priče o teoriji zavjere i ubačenih deset milijuna dolara za njegovo uklanjanje očigledno su adresirane na veleposlanika Moona jer je Dodiku u ovoj situaciji, da bi pokazao svoju snagu, potrebna svađa do kraja s najmoćnijim inozemnim diplomatom u BiH. Imao bi u tom slučaju dvostruk dobitak – bezbolan odlazak s vrha vlasti i predstavljanje sebe kao žrtve međunarodne zavjere protiv Srba!

Koliko će se nove prijetnje Milorada Dodika odraziti na odnose u “šestorci” koja je na sebe preuzela obvezu BiH izvući iz gliba, a u kojoj on sebe vidi kao glavnog, tek će se vidjeti prije svega u reakcijama ostalih pet političkih lidera i po potpori u njegovom ratu sa SAD-om. Nije nikakva tajna da u “šestorci” već ima pukotina izazvanih prvenstveno međusobnim nepovjerenjem.

(Dnevni-list)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close