Veleposlanstvo RH u BiH: Pravo na osobnu iskaznicu imaju svi državljani

Na inicijativu Vlade Republike Hrvatske (RH) u Hrvatskom saboru usvojen je Zakon o osobnoj iskaznici (NN 62/2015), prema kojem pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, priopćeno je danas iz Veleposlanstva RH u BiH.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu zatražiti izdavanje hrvatske osobne iskaznice u koju će im se upisati podatak o njihovom prebivalištu u inozemstvu.

Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanjem osobne iskaznice, hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju uz zahtjev priložiti i javnu ispravu s podatkom o prebivalištu koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili odobren boravak.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje hrvatske osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close