“MS&Wood” uklanja ambroziju u Fojnici

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&Wood“  (Majstori i drvo) počela je sa uklanjanjem ambrozije na području Fojnice. „MS&Wood“ će o vlastitom trošku ukloniti ovu štetnu biljku uz glavnu prometnicu u dužini 15 kilometara od Fojnice u kojoj ima svoje proizvodne pogone, do Fojničkog raskršća, odnosno do Kiseljaka.

Ambrozija se smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskih oboljenja, s obzirom na to da je njen polen najjači polenski alergen. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavi.

“Pretpostavlja se da je samo u Bosni i Hercegovini na ambroziju alergično od 10 do 20% stanovništva. Štaviše, u Semberiji se nalazi najveća koncentracija ambrozije u Evropi. Štetne posljedice alergije koje izaziva ambrozija traju oko četiri mjeseca godišnje, za koje vrijeme kod oboljelih je izraženo umanjenje fizičke sposobnosti. Možemo samo prestpostaviti koje troškove i štete država i društvo mora snositi zbog ambrozije. Pozivam ovom prilikom sve institucije, kompanije i grđane da se pridruže ovoj akciji i da zajedno pokrenemo kampanju čišćenja ambrozije. Umjesto ambrozije posijmo pšenicu i kukuruz jer ih uvozimo”, riječi su direktora kompanije MS&Wood, Muhameda Pilava, i dodaje kako je nedvoljna educiranost u BiH o štetnostima ove biljke, tako da je neki čak uzgajaju kao ukrasnu biljku u svom dvorištu.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, doneseno je Uputstvo o načinu izvršavanja mjera obaveznog uništavanja ambrozije i Odluka o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije kojima se nalaže svim pravnim i fizičkim osobama uništavanje ambrozije. Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere suzbijanja. Prijedlog za suzbijanje ambrozije je da svako iskorijeni ovu štetnu biljku sa svog posjeda ili da u protivnom plati kaznu.

Razloga za rasprostranjenost ambrozije ima više. Prije svega, biljka ima ogroman reproduktivni potencijal. Jedna biljka može da donese i do 8.000 sjemenki koje ostaju u zemljištu i do 40 godina. Ovoj biljci pogoduju gotovo svi tipovi zemljišta i u našem klimatu ona ima izuzetno povoljne uslove za širenje.

Akta.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close