BiHPolitika

Većina mladih u BiH ne želi raditi

Mladi u nekim slučajevima mogu pronaći posao, ali ga ne žele raditi. To su oblasti u industriji, građevini gdje posla ima na pretek.

(Erol Mujanović – moj portal)Mladi imaju priliku da se pozicioniraju, iako je sistem takav da kroz školovanje nemaju praksu. Mladi se trebaju organizovati da sami steknu praksu i prije će pronaći posao, kazao je Erol Mujanović, analitičar u oblasti ekonomije i menadžmenta, na pitanje kojim poslovima se mladi trebaju okrenuti i šta mladi trebaju raditi kako bi sebi olakšali put zaposlenja.

 

Koliko zapravo mladih ima posao ili želi stvarno da ga nađe Mujanović je rekao zabrinjavajući podatak, prenosi N1.

 

“Mikro manjina, njih između 10 i 15 posto, volontiraju, traže ili rade. Velika većina mladih nema dozu motivacije da pređe prepreke koje im je sistem postavio. Ovdje se mladi moraju izboriti protiv sistema da steknu iskustvo”.

 

“Profili na društvenim mrežama se gledaju više nego što se može zamisliti. Važnost socijalnih mreža raste jer sve manje agencije za zapošljavanje rade predselekciju, a sve više odjeli ljudskih resursa u kompanijama rade selekciju i traž nove uposlenike”, kazao je Mujanović da li profili na socijalnim mrežama utječu na stvaranje slike o kandidatu za posao.

 

Dok je Facebook društvena mreža koja je zamišljena i za dijeljenje privatnih stvari, LinkedIn uvijek treba biti profesionalno “pročešljan” i u poslovnoj sferi može donijeti dosta dobrog jer poslodavci se interesuju za tu socijalnu mrežu.

 

“Vlasti se moraju organizovati veoma dobro. sredstava ima za par mjeseci. ali radi socijalnog mira mislim da će se nesto uraditi”, odgovorio je Mujanović na pitanje kakve su prognoze nakon izostanka tranši MMF-a i dodao da “Mladima treba ponuditi bolju perspektivu, znakove otvaranja novih radnih mjesta, da se uvede više prakse u obrazovni sistem”.

Objavljeno 2014.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close