NogometSport

Večeras počinje Evropsko prvenstvo u Francuskoj

Milioni i milioni brakova i veza bit će na velikoj kušnji u narednih trideset dana. Jačem spolu nogomet će postati najvažnija stvar u životu. Razlog je Evropsko prvenstvo u Francuskoj, koje starta večerašnjom utakmicom u Parizu (21 sat) između domaće selekcije i Rumunije.

Pet debitanata

Nakon pet izdanja sa 16 reprezentacija, u Francuskoj će se ove godine za evropski tron boriti čak 24. Nažalost, na predstojećem Euru neće biti Bosne i Hercegovine, baš kao ni na prethodna četiri Evropska prvenstva (BiH učestvuje u kvalifikacijama za Euro od 2000).

Euro u Francuskoj bit će 15. izdanje najprestižnijeg nogometnog takmičenja Starog kontinenta. Francuska je po treći put domaćin ovog natjecanja nakon prvog izdanja ovog takmičenja 1960. te Prvenstva 1984. godine.

Ukupno su 53 reprezentacije lovile 23 mjesta u završnici uz domaćina Francusku. Gibraltar je prvi put nastupio u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nakon što ih je UEFA 2013. priznala kao članicu. Pet reprezentacija se prvi put kvalificiralo na Evropsko prvenstvo: Albanija, Island, Sjeverna Irska, Slovačka i Vels, a dva bivša evropska prvaka nisu se plasirala – Holandija, koja je slavila 1988. godine, i Danci, prvaci iz 1992.

Holanđani su ostali bez Eura svega 16 mjeseci nakon što su osvojili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a Danci nakon poraza u dodatnim kvalifikacijama od komšija Švedske.

Španija je dvostruki branilac naslova (2008, 2012) i trostruki osvajač nakon što je slavila i 1964. Tri evropske titule imaju i Nijemci. Slavili su 1972., 1980. i 1996. godine, a u stopu ih slijedi Francuska sa dva osvojena prva mjesta (1984, 2000). Naslovu evropskog prvaka veselili su se i SSSR 1960., Italija 1968., Čehoslovačka 1976., Holandija 1988. te Danska 1992.

Njemačka svoju moć dokazuje i činjenicom da ima najviše sakupljenih medalja tako da je, osim tri zlata, osvojila i tri srebra i jednu bronzu.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Francuskoj imat će novu dimenziju, do sada neviđenu na velikim sportskim takmičenjima – strah od terorističkih napada. Zbog toga će Euro biti najveća sigurnosna akcija u svijetu sporta. U sigurnosnom smislu, Francuzi su poduzeli neviđene mjere, stadioni, trening-kampovi, fan-zone i hoteli bit će posebno čuvani.

Nakon terorističkih napada na Pariz u novembru prošle godine i na Brisel u martu ove godine, u kojima je poginulo više od 150 osoba, francuska policija i najjače obavještajne službe na svijetu su na nogama. Organizatori Eura objavili su kako očekuju da će utakmice na stadionima pratiti ukupno 2,5 miliona gledalaca, a još 7,5 miliona očekuju u navijačkim zonama.

Socijalni nemiri

Osim bojazni od terorističkih udara, domaćini imaju problema i s valom štrajkova i socijalnih nemira nakon što je vlada najavila donošenje novog zakona o radu. U toku su štrajkovi u željezničkom prometu, rafinerijama nafte, nuklearnim centralama, aviokompanijama. Socijalnu krizu otežava i rekordna nepopularnost predsjednika i vlade.

Na kladionicama se u favorite ubrajaju domaćin Francuska, svjetski prvak Njemačka, branilac naslova Španija te Belgija, Engleska i Italija.

Ma ko bio prvak, sigurni smo da nam predstoji mjesec uživanja u nogometnom prazniku.

Ples miliona

Evropska nogometna federacija (UEFA) ekipama na Evropskom prvenstvu podijelit će ukupno 301 milion eura, što je 105 miliona više nego na  posljednjem Euru, koje su organizirali Poljska i Ukrajina.

Po osam miliona eura dobile su sve reprezentacije za plasman na Prvenstvo. Svaki osvojeni bod u grupnom dijelu takmičenja vrijedit će 500.000 eura, pobjeda milion, za plasman u osminu finala ekipe će dobiti po 1,5 miliona eura, u četrtfinale 2,5 miliona, u polufinale četiri miliona eura, za nastup u finalu pet miliona, a osvajanje titule UEFA će pobjedniku platiti s dodatnih osam miliona eura.

Pobjednička reprezentacija ovogodišnjeg Evropskog prvenstva mogla bi osvojiti ukupno skoro 27 miliona eura.

Francuska – Rumunija

SEN DENI: Stadion Stad d'Frans. Kapacitet: 82.000. Sudija: Viktor Kašai (Mađarska). Početak: 21 sat.

FRANCUSKA (4-3-3): Loris, Sanja, Rami, Koščelni, Evra, Pogba, Kante, Matuidi, Martijal, Žiru, Paje. Selektor: Didije Dešamp.

RUMUNIJA (4-2-3-1): Tatarusanu, Sapunaru, Moti, Grigore, Rat, Pintili, Hoban, Popa, Stanciju, Stancu, Andone. Selektor: Anhel Jordanesku.

(Avaz)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close