Vatikan opljačkan, počinilac je – sveštenik!

Italijanska policija uhapsila je sveštenika osumnjičenog za prevaru i prisvajanje četiri miliona evra dok je upravljao prestižnom bolnicom u Rimu, koja je pripadala Vatikanu.

Otac Franko Dekaminada, monah koji se zavetovao na siromaštvo, stavljen je u kućni pritvor, pošto je istraga utvrdila da je milione evra iskoristio za kupovinu hacijende od 18 soba i 23 hektara placa u Toskani, u Italiji, prenela je agencija AFP.

Dekaminada je bio na čelu prestižnog dermatološkog institut “Imakulate” u Rimu između 2004. i 2011. godine, koji je stavljen pod specijalnu upravu Vatikana pošto su utvrđeni gubici od 600 miliona evra.

Papa Benedikt XIV pred odlazak sa mesto poglavara Rimokatoličke crkve imenovao je kardinala koji treba da reši ekonomske probleme te medicinske ustanove.

Istraga je utvrdila “prevaru za ukupno 14 miliona evra”, saopštila je italijanska policija i navela da otuđenih četiri miliona evra iz te sume direktno vode do Dekaminade, koji je dnevno uzimao novac iz bolnice na ime “naknade troškova”.

Nekoliko meseci bolnica nije isplaćivala zarade za 1.500 zaposlenih, među njima 300 lekara.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close