-TopSLIDEKolumne

Vašingtonski ‘Šengen’ i Bosna po zamisli velikog medvjeda

Piše: Muharem CERO


Ne treba puno političke imaginacije za smjestiti  Bosnu po mjeri Lavrova u dolazeće vrijeme. Deklamiranje dejtonske neupitnosti o suverenitetu, teritorijalnom integritetu, neovisnosti ravnopravnosti dva entiteta uz znakovito zanemarivanje građana i ostalih nego samo prepoznavanje jednakopravnosti tri etnosa (naroda) nije ništa drugo nego već viđeno od ruskog medvjeda. 
Svaki diplomatski izražaj valja tumačiti u širem kontekstu događanja prije izgovorenog i Profuturo. 

Posjeta je na kraju otkazana, ali do sada izgovoreno u ranije pripremljenim medijskim istupima, a prije sveg znakoviti intervju dat Večernjem listu i Lavrovovo pandemijsko preventivno zaobilaženje Hrvatske u balkanskoj turneji nije ništa drugo nego ubrzan odgovor na nagoviješteni Washingtonski Mini Šengen.

Mnogo puta smo čuli iz usta ambasadora Ivancova sve ono što izgovara u kontinuitetu vanjskopolitički PR Ruske Federacije Lavrov. Međutim, ovoga puta se pojavljuje u dvostrukoj ulozi PR-a. Dobro uštimane i koordinirane politike spram Bosne iz zagrebačko-beogradskih političkih centara.

Iščitavanje intenzivne kurirske diplomatije u zadnjem tromjesečju na relaciji Zagreb-Beograd a teklićima Dodik-Čović tek sad se zaokružuje cjelokupna slika mape plana.

Donekle uzdrmana Pompeovom posjetom Hrvatskoj i izgovorenim ‘pogurat ćemo BiH na njem EU i NATO putu’ ustalasala je pogane projekte, pa kao odgovor njihovom izvjesnom potapanju dolazi nam i teška ruska artiljerija – Lavrov u misiji.

Vašingtonski sporazum je iznjedrio tzv. ‘Mini Šengen’, vjerovatno dobro koordiniram na relaciji SAD-EU. Uslijedila je što podzemna što nadzemna kurirska diplomacija. 
Dvojac Čović-Dodik su ubrzano usaglašavali stavove Beograda i Zagreba istovremeno u javnom prostoru su se ‘gurali’ dobro spinovana tumačenja tih događanja. U suštini kupovalo se vrijeme.
Simbolika zadnje partije šaha u Beogradu nije ništa drugo nego pretenciozna najava mata bh. državnosti. 

I reakcije na ovu posjetu od tzv. Sarajevske politike bijahu smušene prepoznatljivo jalove i neefektuirane u diplomatsko vanjsko političkom djelovanju. Cijela priča oko Mini Šengena ima iz bh. političkog diskursa dva različita tajminga. Prvi skeptičan i politički zatečen i drugi bespogovoran i gotovo s radošću. Upravo ta druga reakcija je ono što ruski medvjed ima namjeru razoriti.

Diplomatski vispreno, direktno ne sporeći američki inicijativu ‘Mini Šengena’ on udara u sam temelj bosanskog dejtonskog traženja. Gotovo bespogovorno traži zatvaranje OHR i odlazak međunarodne zajednice iz procesa provođenja i tumačenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Aneks 10 proglašava okončanim, nepotrebnim, a i zatvara mu vrata.

Ukoliko, a kako stoji, vrlo moguće, zaživi ideja ‘Mini Šengena’, a BiH u taj projekat bez kandidatskog EU statusa, jasno markiranih državnih granica, neprovedenog 5+2 uvjeta za zatvaranje OHR-a i neprovođenja svih odluka Ustavnog suda BiH i Suda u Strazburu  uđe u nedefiniranu političku avanturu po Lavrovovoj mjeri tada će njena državnost, suverenitet a i teritorijalni integritet biti lak plijen za postizanje apetita njenih susjeda i po mjeri nekorigiranih ratnih ciljeva. 

Svođenje BiH tek na prostor bez unutarnjeg samopriznanja (Dodik-Čović čitaj Beograd Zagreb) jeste moguće početak teškog perioda ali ništa manje i paljenja novog bureta baruta pod temeljima regije.

Koliko god Lavrov govorio autoritetom moćne sile, garanta Dejtona ili pak ruskog geopolitičkog interesa ovoga puta će se morati suočiti s geopolitičkim interesima vanjske politike administracije SAD-a i EU bez obzira koje političke opcije bile u prilici provoditi je.

Je li Lavrov dolazi kao piroman ili vatrogasac ili dvoje u jednom.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close