Varoufakis: ‘Program spasa Grčke već je propao, ući će u historiju kao najveća katastrofa makroekonomskog upravljanja ikad’

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis ocijenio je, u trenutku kada trebaju početi formalni pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj, da će gospodarske reforme u njegovoj zemlji propasti

 

U intervjuu za BBC od subote Varoufakis je ustvrdio da će program koji se predviđa za Grčku “ući u povijest kao najveća katastrofa makroekonomskog upravljanja ikad”.

 

Njemački parlament odobrio je u petak početak pregovora, a nova bi financijska pomoć mogla ukupno iznositi 86 milijardi eura u zamjenu za stroge mjere štednje.

 

U svojoj ‘crnoj’ prognozi Varoufakis je ustvrdio da će “taj program propasti tko god ga bude provodio”, a na pitanje koliko dugo će trebati da se to dogodi Varoufakis je odgovorio: “Već je propao”.

 

Bivši ministar financija ranije ovog mjeseca podnio je ostavku koja je doživljena kao koncilijantan potez prema ministrima eurozone s kojima se redovito hvatao ukoštac.

 

Po njegovim riječima, grčki premijer Alexis Tsipras, koji je izjavio da ni sam ne vjeruje u program spasa, nije imao druge opcije do pristati na predloženo.

 

“Bila nam je dana mogućnost birati između egzekucije i kapitulacije. On je odlučio da kapitulacija bude konačna strategija”, kazao je Varoufakis.

 

Njemački parlament odlučio je o pokretanju formalnih pregovora za novi paket pomoći Grčkoj nakon što je Grčka u parlamentu odobrila reforme koje se od nje traže zauzvrat.

 

Grčki premijer u petak navečer je objavio promjene u svom kabinetu smjenjujući nekoliko ministara koji su se izjasnili protiv reformi, među kojima je i ministar energetike Panagiotis Lafazanis.

 

No, Tsipras je kazao da neće uvesti tehnokratsku vladu niti oporbene političare kao zamjenu za one koji izlaze iz vlade, a prema nekim komentarima Tsipras će predvoditi vladu u kojoj će ministri kao i on imati ozbiljne sumnje u reformski program.

 

Grčka bi u srijedu morala u parlamentu odobriti nove reforme koje bi trebale osigurati novi paket pomoći.

 

Njemačka je u petak bila zadnja zemlja eurozone koja je trebala parlamentarno odobrenje za početak pregovora.

 

Čelnik eurogrupe, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloemupozorio je da proces neće biti lagan te da očekuje da će pregovori trajati četiri tjedna.

 

Neke grčke banke, koje su tjednima bile zatvorene, mogle bi se otvoriti u ponedjeljak nakon što je Europska središnja banka (ECB) podignula razinu dostupnih hitnih sredstava, iako kontrola kapitala ostaje i dalje na snazi.

 

Odvojeno od toga Europsko vijeće odobrilo je 7 milijardi eura hitnog zajma za prijelazno razdoblje do postizanja dogovora o novom paketu pomoći, što znači da će Grčka sada biti sposobna platiti rate kredita ECB-u i MMF-u koje dolaze na naplatu u ponedjeljak.

 

(jutarnji.hr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close