BiHPrivreda

Vareš: Zlatna groznica u BiH može početi

Australijska kompanija završila analize, kažu da su u siromašnom bh. gradiću našli ogromne količine zlata

Zlatna groznica u Bosni i Hercegovini sada i službeno može početi.

Naime, kompanija Adriatic Metals završila je procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša, gradića nedaleko Sarajeva. Projekt istraživanja obuhvaća povijesni rudnik na lokalitetima Veovača i Rupice u kojima se, vjeruje se, nalaze ozbiljne količine cinka, olova, barita i srebra. Unatoč brojnim skepticima, istraživanja pokazuju kako zlata u Varešu itekako ima.

Kako javlja Dnevni Avaz, rezultati su pokazali da je do sada pronađeno najveće nalazište plemenitih metala – na prerezu od 24 metra na dubini od 226 metara nalazi se skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala te čak 332 grama srebra. Također, na drugom presjeku dugom 42 metra na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) na tonu materijala.

Podsjetimo, mediji su pisali još prošle godine o potencijalnim nalazištima zlata u Varešu, danas siromašnom bosanskohercegovačkom gradiću koji je nekad prehranjivao brojne obitelji zahvaljujući svom velikom rudnom bogatstvu.

Našem novinaru Varešaci su tada rekli kako od čitave priče ne očekuju ništa, a ako se zlata i nađe, ono će pripasti australskoj kompaniji. Neki, pak, vjeruju kako bi Vareš ipak mogao imati koristi od cijele priče jer bi se taj, po rudarenju nekad najpoznatiji kraj, mogao ponovno okrenuti tom biznisu, čime bi se otvorila brojna nova radna mjesta, od rudara i inženjera do ugostiteljstva, hotela i sve prateće industrije.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close