Vanredne vremenske neprilike: Kiša sve do nedjelje – Za dva dana cijela BiH bit će pod vodom!

U našoj zemlji oblačno je i nestabilno vrijeme, praćeno obilnim padavinama. Kad možemo očekivati promjenu vremena? 

A iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ne stižu nimalo optimistične vijesti – najavljuje se nastavak padavina i narednih dana, što će dalje zakomplicirati situaciju na terenu, te bi za dva dana cijela naselja mogla ostati pod vodom. Najavljuje s i novi pad temperature, dok će na planinama ponovo padati snijeg.

Prema prognozama svjetskim meteorološkoh sajtova ovakva situacija potrajat će sve do nedjelje, 18. maja, nakon čega bi ponovo mogao nastupiti kratkotrajni sunčani period.

Accuweather.com najavljuje neprestanu kišu naredna četiri dana i pad temperature do maksimalnih 5 stepeni, da bi u nedjelju odjednom zasjalo sunce, a živa dostigla čak 17 Celzijusa. No, sunce se neće zadržati dugo, pa će već krajem iduće sedmice, oko 22. maja, nastupiti novo naoblačenje i ponovo kišno razdoblje sve do kraja mjeseca, ali će temperature prelaziti 20 stepeni.

Tek zadnjih dana mjeseca maja i početkom juna očekuju nas stabilizacija vremena, sunce i temperature koje će dostizati ugodna 24 stepena.

Norveški sajt Yr.no također najavljuje padavine naredna četiri dana, uz pesimističnu napomenu da će se i nakon ovog obilnog kišnog perioda zadržati povremeni pljuskovi koji će presijecati sunčane dane tokom naredne sedmice, a slično vrijeme potrajat će se sve do kraja mjeseca maja.

Dakle, ništa od proljeća!

Sarajevu zbog jakih kiša koje padaju dva dana i nastavljaju i danas prijeti izlijevanje rijeka i poplave. Miljacka, koja protiče kroz sam grad, skoro da je stigla do nivoa mostova, što građani Sarajeva nisu vidjeli godinama

 

Kako je potvrđeno za Anadoliju u Kantonalnoj upravi civilne zaštite, iza ponoći sa utorka na srijedu stanje se počelo pogoršavati, jer vodostaji stalno rastu.

“Najgore je na području Opštine Ilidža, naselje Gladno Polje, Vlakovo, evakuisane su tri osobe, dvije starije i jedna mlađa iz kuća u koje je voda ušla. U jednom dijelu rijeka Dobrinja se izlila u naselju Otes, Bosna se izlila u Sastavcima i u Doglodima. Problemi su registrovani i u Opštini Centar, a u Opštini Stari Grad su ekipe na terenu i pokušavaju sami riješiti situaciju”, kazao je dežurni operativni.

U Opštini Novi Grad izlio se Lepenički potok, nekoliko kuća je ugroženo, a situacija se iz sekunde u sekundu pogoršava.

“Sve ekipe civilne zaštite, kantonalne, opštinske, kao i vatrogasne brigade Kantona Sarajevo su na terenu”, dodao je dežurni operativni.

Šef sektora za upravljanje vodama u Agenciji za vodno područje rijeke Save Enes Alagić kazao je da rijeka Sava još uvijek ne reaguje na padavine koje su posljednjih dana zabilježene na području BiH.

“Porast vodostaja se najviše odrazio na rijeci Miljacki, što znači da će veoma brzo reagovati i Željeznica i Bosna. Međutim, još uvijek nema nikakvih nagovještaja da negdje može doći do izlijevanja vode iz vodotoka”, pojasnio je Alagić.

“Prema informacijama sa terena, došlo je do velikog porasta vode i podzemnih voda na području Sarajevskog polja, tako da se voda već izlila na sam put u Butilama, a očekuje se porast vodostaja i na rijeci Spreči”, rekao je Alagić.

 

U Foči napadalo 30 cm snijega

Na putnom pravcu Foča – Sarajevo, preko prevoja Rogoj, saobraća se veoma otežano zbog snijega koji od noćas pada, rečeno je Srni u Saobraćajnoj policiji u Foči.

Na ovom planinaskom prevoju palo je od 25 do 30 centimetara snijega.

U policiji kažu da se sa obje strane Rogoja zaglavio po jedan kamion, tako da je saobraćaj usporen.

Snijeg i dalje pada veoma intenzivno na području od Trnova do Miljevine.

Otežano se saobraća i na dionici ove magistrale od Foče do Miljevine zbog obrušavanja kamenja i zemlje na kolovoz.

Na lokalitetu Vranovske stijene, desetak kilometara od Foče, saobraćaj je jutros bio obustavljen oko sat vremena, dok mašine “Srbinjeputeva” nisu očistile kolovoz.

Na tom mjestu policija trenutno reguliše saobraćaj i vozila se naizmjenično propuštaju jednom kolovoznom trakom, ali se kamenje i dalje osipa, što predstavlja veliku opasnost za vozače, rečeno je u Saobraćajnoj policiji Foča.

Danas i sutra meteorolozi prognoziraju oblačno vrijeme sa velikim intenzitetom padavina, pogotovo u sjevernim predjelima.
Prema podacima iz Hidrometeorološkog zavoda RS tek u petak nas očekuje oblačno manje padavinsko vrijeme. Ujutru se predviđaju učestalije padavine, a tokom dana slabe i biće mjestimične i povremene.

Najviša dnevna u petak kretaće se od 10°C do 16°C, na planinama od 6 °C do 8°C.

Prema nekim prognozama, tek naredn sedmice očekuju nas tipične majske temperature.

magazinplus.eu – agencijska

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close