Vanredna sjednica: Zastupnički dom Parlamenta FBiH o slučaju Budimir

Šefovi klubova SDP-a i SBiH Jasenko Selimović i Omer Vatrić podnijeli su na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH inicijative da se održi vanredna sjednica, jer “blokada FBiH mora prestati”.

Ustavnopravni vakuum

Tokom jučerašnjeg dana, a na zahtjev Kluba SDP-a, zasjedala je i Ustavna komisija ovog doma, koja je trebala da donese mjere o kojima se Zastupnički dom treba očitovati.

– Nalazimo se u ustavnopravnom vakuumu, jer Ustav ne poznaje ovakve situacije. Na ovaj način došlo je do blokade u funkcioniranju izvršne vlasti u FBiH i mi smo dužni da o tome raspravljamo. Na nama je najveća odgovornost kao direktno izabranih poslanika od građana, a radi očuvanja ustavnopravnog poretka i institucija u FBiH, istakao je Selimović.

Član Ustavne komisije Zastupničkog doma PFBiH Marinko Čavara kazao je kako je Ustavna komisija donijela dva zaključka.

– Prvi je da u Ustavu FBiH nije jasno predviđena ova situacija kad se uhiti predsjednik Federacije, a drugi je zaključak to da predsjednik FBiH, zato što je u pritvoru i postoje ozbiljne optužbe, nije u mogućnosti obnašati funkciju. To neka sada razmotri Zastupnički dom, istakao je Čavara, te dodao da se članovi Komisije nisu usaglasili po prijedlogu SDP-a, po kojem bi se ovlasti predsjednika prenijele na dva potpredsjednika FBiH.
– Ja sam bio suzdržan, jer mislim da za to nema utemeljenja u Ustavu, dodao je Čavara.

Prema Vatrićevim riječima, Klub SBiH je podnio inicijativu za održavanje vanredne sjednice, jer izvršna vlast FBiH ne funkcionira s predsjednikom u pritvoru.

– Mi tražimo od parlamentarne većine da deblokira sistem funkcioniranja izvršne vlasti u FBiH. Godinu smo već u blokadi, a sad se desilo i hapšenje predsjednika Budimira. Dvije većinske parlamentarne partije su u ratu, jedna blokira izvršnu vlast, druga sudsku vlast i rezultat toga je da Federacija ni u kojem segmentu ne funkcionira, naglasio je Vatrić.

Na pitanje na koji način ovaj dom može pokrenuti stvari s mrtve tačke i da li se išta može uraditi bez uplitanja stranaca, Vatrić je kazao:

– Mislim da se ne moraju čekati stranci, ovaj dom ima sve ingerencije da uradi ono što treba da uradi.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović kazao je da će na vanrednoj sjednici ovaj klub glasati protiv bilo kakvih zaključaka, jer smatra da se Parlament ne smije uplitati u slučaj Budimir.

– Barem dok pravosudni organi ne provedu istragu, kazao je Osmanović.

Nekretnine

Na jučerašnjoj sjednici Doma usvojen je prijedlog finansijskog plana federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2013. godinu. Direktor federalnog Zavoda PIO Zijad Krnić istakao je da za planirane prihode u penzionom fondu nedostaje 46 miliona KM, a da će se ta nedostajuća sredstva namiriti prodajom neperspektivnih nekretnina samog zavoda.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close