BiHPrivreda

Vanredna sjednica ESV: Odgađa se oporezivanje naknada za topli obrok i regres?

Ekonomsko-socijalno vijeće smatra da do ove tehničke, ne i suštinske izmjene Općeg kolektivnog ugovora, treba odgoditi i primjenu Pravilnika o izmjenama pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak

 

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine usuglasilo je na vanrednoj sjednici da preambulu Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH treba izmijeniti tako da se ona poziva na Zakon o radu FBiH donesen aprila ove godine, a ne na zakon donošen augusta 2015. kao što je sada slučaj.

 

Tako izmijenjeni tekst preambule odnosno Ugovora potom Vladi FBiH treba da upute sindikati i poslodavci kao druge dvije strane u socijalnom partnerstvu da bi Vlada, nakon objave u Službenim novinama, mogla donijeti odluku o proširenju dejstva Općeg kolektivnog ugovora na sve uposlene u Federaciji kao pravnog osnova za donošenje granskih ugovora.

 

Vlada FBiH, Sindikat i Udruženje poslodavaca usaglasili stavove

Kako prenosi današnji Avaz, na vanrednoj sjednici ESV FBiH, predstavnici Sindikata, Udruženja poslodavaca i Vlade FBiH usaglasili su se da će oporezivanje toplog obroka i regresa stupiti na snagu tek nakon što bude promijenjena preambula Općeg kolektivnog ugovora.
Tako je prolongirano i aktiviranje Pravilnika o oporezivanju doprinosa.

Ekonomsko-socijalno vijeće smatra da do ove tehničke, ne i suštinske izmjene Općeg kolektivnog ugovora, treba odgoditi i primjenu Pravilnika o izmjenama pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak. Njime se između ostalog najavljuje oporezivanje naknada za topli obrok uposlenicima većih od osam i po KM i regresa za godišnji odmor većih od 400 KM.

 

Ova vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća, kojoj je sindikat, prema obrazloženju, prisustvovao radi navedenih važnih tema, prekinuta je zbog spornog kvoruma kod treće tačke dnevnog reda tražene upravo od sindikalaca.

 

Po izjavi predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Ismeta Bajramovića, željeni cilj je da se nađe rješenje za samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, koji je u međuvremenu brisan iz registra, zbog čega je pokrenut i sudski spor protiv Federalne vlade.

 

Sindikalci smatraju da Vlada da nije postupila po prethodnom sudskom rješenju o privremenoj mjeri – odgodi akta o brisanju iz registra, dok jedan od učesnika sjednice Zlatko Hurtić naglašava da Vlada nije mogla drugačije jer je sudsko rješenje došlo nakon što je brisanje već bilo izvršeno i to u roku koji nalaže odgovarajući zakon.

 

Po Hurtićevim riječima, moguća su dva rješenja ove situacije – ili sudskim putem ili da se federalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja registrira ponovno nakon što prilagodi statut odgovarajućim pravilima.

 

Hurtić naglašava da iza cijelog ovog slučaja stoji zapravo sukob dvaju resornih sindikata, nikako Vlade.

 

(FENA/mr)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close