PolitikaRegion

Valentin Inzko: “Intervenirali bismo ako bi crvene linije bile prekoračene,…”

Separatisti koji nastoje podijeliti Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama mogli bi ugroziti njene napore da se priključi Evropskoj uniji i da prinude međunarodne sile da interveniraju.

To je u intervjuu Reutersu izjavio visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

“Separatisti koji nastoje podijeliti Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama mogli bi ugroziti njene napore da se priključi Evropskoj uniji i da prinude međunarodne sile da interveniraju”, izjavio je Inzko.

“Intervenirali bismo ako bi crvene linije bile prekoračene, ako bi (bosanski Srbi) raspisali referendum o nezavisnosti – to bi predstavljalo takvu crvenu liniju”, rekao je Inzko.

Upitan o mogućnosti “eventualne vojne intervencije u slučaju secesije”, Inzko je rekao da bi se radije držao mirnih rješenja, kao što je međunarodni pritisak.

Zapadne diplomate navode, međutim, da bi u slučaju secesije bosanskih Srba, Inzko imao ovlaštenje da pozove strane trupe kako bi spriječile oružani sukob, navodi Reuters.

Agencija navodi da su nedavno “srpski i hrvatski nacionalisti intenzivirali pozive na podjelu zemlje po etničkim linijama”.

“Na jednoj strani imamo integraciju u Evropu i istovremeno dezintegraciju kod kuće”, kazao je Inzko.

On je dodao da se može desiti da čak i proces približavanja BiH Bruxellesu bude usporen, jer bi dezintegracija mogla biti jača od integracije.

Agencija je podsjetila da se u Bosni i Hercegovini u okviru EUFOR-a još oko 200 vojnika.

Evropska unija je prije tri meseca prihvatila aplikaciju BiH za priključenje EU a prošle sedmice je poduzela prvi korak u, kako se čini izvjesno, dugotrajnom procesu pristupanja, podsjeća Reuters.

Tanjug

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close