-TopSLIDEKultura

UZP “HZ HB”: Na drugoj sjednici „HZ HB“-a 1991. u Tomislavgradu naređeno je – „Naši zastupnici u Skupštini RBiH dužni su slijediti upute Herceg-Bosne“

Pored Mate Bobana i drugih, ruku za ovu odluku u vis je podigao i Ivo Lučić, koji se danas predstavlja kao „znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest“, i koji je jedan od glavnih tumača aktuelnih zbivanja na javnoj televiziji, na HRT-u.

Dokumenti iz knjige „Istina o Dretelju“, koja je u sarajevskoj Vijećnici promovisana 30. novembra, tačno četiri godine nakon što je Haški sud pravomoćno osudio čelnike tzv. Herceg Bosne na ukupno 111 godina zatvora – potvrđuju da je iza stvaranja „HZ HB“ stajao sistem.

„Dokumenti iz ove knjige sežu u 1991. godinu, pa javnost ima priliku upoznati se sa zaključcima sa druge redovne sjednice ‘HZ HB’ održane u Duvnu, današnjem Tomislavgradu, u kojima se osnivanje te paradržave smatra ‘pravnom podlogom za ulazak ovih teritorija u Republiku Hrvatsku’.

Pored Mate Bobana i drugih, ruku za ovu odluku u vis je podigao i Ivo Lučić, koji se danas predstavlja kao ‘znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest’, i koji je jedan od glavnih tumača aktuelnih zbivanja na javnoj televiziji, na HRT-u. Lučić je u biti bio Tuđmanov glavni SIS-ovac zadužen za tzv. HB. Taj Ivo Lučić nerijetko govori o islamskom ekstremizmu, a ‘čedo’ u čijem nastanku je Lučić učestvovao je pred Međunarodnim sudom okarakterisano kao udruženi-zločinački poduhvat – UZP“, rekao je tu noć historičar Amer Obradović, bivši logoraš i aktuelni zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.  

„Citirat ću još jedan od zaključaka sa spomenute sjednice: ‘Naši zastupnici u Skupštini RBiH dužni su slijediti upute Herceg-Bosne.’

Na što ovo podsjeća. Pa na Dodikov secesionizam i Čovićev HNS, na političke ucjene i jasno kršenje Ustava i zakona. Dakako, kada govorimo o HNS-u, radi se o jednoj nevladinoj organizaciji koja pretenduje da bude zakonodavna, izvršna i sudska vlast na zamišljenom teritoriju kojeg danas kontrolira HDZ BiH.

HNS nije ništa drugo nego nelegalan pokušaj uzurpacije vlasti, paradržavna kreacija kao što je to bila i tzv. Herceg-Bosna. Čitajući knjigu naletio sam i na grafički prikaz opština koje su trebale biti sastavni dio tzv. HB. I ta me karta vratila 26 godina unatrag. Upravo sa tim granicama, ucrtanim crnim flomasterom, stajala je jedna slična karta u Koštanoj bolnici, gdje sam kao 17-godišnjak bio logoraš tri mjeseca“, rekao je Stočanin Amer Obradović.

Dokumenti iz knjige „Istina o Dretelju“ potvrđuju da je iza stvaranja „HZ HB“ stajao sistem.

„Zašto je važno govoriti istinu? Zašto je važna ova knjiga dokumenata i svjedočenja? Nažalost, svjedoci smo skoro narkomanske potrebe da se određene političke ‘elite’ hrane glorifikacijom presuđenih ratnih zločinaca. Ta ovisnost je produkt spomenutog zaleđenog konflikta i konstantne težnje da se vaskrnu zločinački projekti poput tzv. Herceg-Bosne.

Takva bolesna težnja, u kojoj je Franjo Tuđman osnivač mitske ‘Velike Hrvatske’, i koja je nažalost ”legitimna” u javnom, a naročito u političkom diskursu, može se pobijediti samo istinom i borbom za istinu.

Istina je jedina detoksikacija za ovu bolesnu, na mržnji i zločinima utemeljenu težnju. Kada je 29. novembra 2017. godine Haški sud pravomoćno osudio čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, a Franju Tuđmana stavio na vrh piramide udruženog-zločinačkog poduhvata, otvorena su vrata istini, a u ovoj knjizi dokumentiran je čitav tok tog dokazanog i presuđenog zločina na primjeru koncentracionog logora Dretelj.

Onaj otrov kojeg je Slobodan Praljak popio prilikom izricanja kazne od 20 godina zatvora u stvari je osnovni sastojak te zločinačke tvorevine koja je bila kreirana ekskluzivno za Hrvate iz Bosne i Hercegovine kao naci-banana paradržava koja treba da se priključi tzv. Velikoj Hrvatskoj i njenom neupitnom vođi – Franji Tuđmanu“, rekao je Amer Obradović.

Ono što se važno desilo nakon objavljivanja ove knjige jeste Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca, gdje svakako spada zaostavština Herceg-Bosne.

(S. B./D. B.)   

Ilustracija Tacno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close