LifestyleTehnologija

Uzgojen 3D model ljudskih pluća u razvoju

Mini organi ili organoidi su pojednostavljene 3D verzije pravih organa, stvorenih od matičnih stanica in vitro (u laboratorijskim uslovima)

 

Hans-Willem Snoeck sa Columbia univerzitetskog medicinskog centra u New Yorku i njegove kolege su u laboratorijskim uslovima od matičnih stanica uspjeli uzgojiti 3D model ljudskih pluća u razvoju. Ovaj organoid, kako se obično nazivaju minijaturni organi dobiveni od matičnih stanica na ovaj način, moći će se koristiti kao model za proučavanje bolesti respiratornog sistema.

Mini organi ili organoidi su pojednostavljene 3D verzije pravih organa, stvorenih od matičnih stanica in vitro (u laboratorijskim uslovima). Matične stanice se uzgajaju na specijalnoj podlozi i organizuju u složenije strukture pod dejstvom određenih faktora rasta i diferencijacije. Naučnici su već uspjeli uzgojiti organoide koji oponašaju strukturu mozga, timusa i bubrega. Ovi “organi iz petrijevke” se nikada ne mogu u potpunosti razviti, ali, zbog toga što imitiraju anatomiju i fiziologiju pravih organa, koriste se u istraživačke svrhe, primjerice za testiranje lijekova i proučavanje djelovanja patogena.

Prethodni pokušaju stvaranja mini ljudskih pluća nisu uspijevali rekreirati kompleksan sistem grananja bronhiola u plućima te je ovo prvi put da je to postignuto. Mini pluća su uzgojena na 3D gel-matriksu i trebalo je oko šest mjeseci da bi se od matičnih stanica formiralo tkivo koje imitira pluća fetusa u trećem trimestru, sa bronhiolama i začecima alveola, sićušnih kesa u kojima se odvija razmjena gasova. Kada su istraživači zarazili tkivo mini pluća respiratornim virusom, tkivo je počelo oticati, baš kao što se događa i u tkivu pluća inficiranih pacijenata.

Rad koji opisuje metode uzgoja i osobine ovog mini organa je objavljen u časopisu Nature Cell Biology krajem aprila pod nazivom “A three-dimensional model of human lung development and disease from pluripotent stem cells”.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close