Uz podršku UNDP-ija do izvoza piletine, jaja i meda u EU

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) je uz finansijsku pomoć vlade Velike Britanije pomogao domaćim laboratorijama da uspostave analitičke metode za testiranje rezidua u hrani i time učine važan korak u procesu dobivanja dozvole za izvoz namirnica životinjskog porijekla u zemlje EU.

U vrijeme kada se sve više suočavamo s različitim vrstama zagađenja iz naše okoline, koja su sve pogubnija po zdravlje ljudi, od velike je važnosti uspostavljanje efikasnog sistema kontrole da bi se osiguralo da namirnice koje konzumiramo ne budu štetne po naše zdravlje.
Nedavna regionalna afera s pronalaskom nedozvoljene supstance aflatoksin u mlijeku je samo jedan od primjera koji dodatno naglašavaju važnost postojanja takvog sistema, što uključuje i stručan rad laboratorija.
To je ujedno i predvjet za izvoz namirnica proizvedenih u BiH u zemlje Evropske unije, a time i za bolji razvoj domaće poljoprivrede.
Trenutno postojeći sistem u BiH je manjkav zbog nedostatka traženih zakonodavnih rješenja i nedovoljnog nivoa stručnosti odgovornih institucija i laboratorija u skladu s EU standardima.
Domaće laboratorije nisu u mogućnosti da izdaju nalaze potrebne za izvoz robe životinjskog porijekla (izuzev ribe) u Evropsku uniju, a donedavno nisu imale ni obučeno osobolje koje bi moglo da radi na modernim instrumentima, koje naše laboratorije već posjeduju, da bi se na ispravan način vršile različite analize i izdavali certifikati.
Ipak situacija se u tom pogledu u zadnje vrijeme značajno poboljšala. Uz finansijsku pomoć vlade Velike Britanije, te u saradnji s Uredom za veterinarstvo BiH, Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, Veterinarskim institutom Dr. Vaso Butozan – Banja Luka i Federalnim agromediteranskim zavodom – Mostar, UNDP je proveo dva veoma važna projekta –  Podrška Mapi puta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u zemlje Evropske unije i Obučavanje laboratorija u sistemu kontrole namirnica.
Putem spomenutih projekata osigurana je stručna pomoć u uspostavljanju pet novih metoda prema zahtjevnim EU standardima, što omogućava bh. proizvođačima da dio svojih proizvoda testiraju unutar zemlje, a ne da ih kao do sada, šalju u relevantne laboratorije u inostranstvu.
Uspostava ovih pet metoda omogućava poboljšano provođenje Državnog plana kontrole rezidua unutar BiH, što će rezultirati povećanim prihodima bosanskohercegovačkih laboratorija.
Treba naglasiti da će koordiniranim projektima drugih partnera broj certificiranih metoda u ovoj godini biti još veći što će dodatno povećati mogućnosti rada i razvoja domaćih laboratorija.
Osim navedenog, vlada Kraljevine Britanije je osigurala i sredstva za posebnu stručnu obuku domaćeg laboratorijskog osoblja, kako u zemlji tako i u elitnom Waters Training Centeru u Manchesteru, jednoj od najprestižnijih institucija te vrste u Evropi i svijetu.
Razvoj ekspertize domaćih laboratorija još više dobija na značaju kada se uzme u obzir i to da je Evropska unija zvanično odobrila Program praćenja rezidua za perad, mlijeko, jaja i med Bosne i Hercegovine.
Donošenje ovakve odluke prvi je korak u procesu dobivanja dozvole za izvoz ovih proizvoda u zemlje Evropske unije, a praćenje rezidua će biti povjereno samo osposobljenim i akreditovanim laboratorijama koje su u stanju vršiti analize u skladu s evropskim standardima.
Ipak, da bi se postigao cilj, tj. omogućio izvoz domaćih proizvoda životinjskog porijekla na evropsko tržište, ali i unaprijedio sistem kontrole namirnice konzumiranih u zemlji na način da zahtjevi odgovaraju onim koji se primjenjuju prilikom izvoza, u narednom periodu bi institucije vlasti na državnom i entitetskim nivoima trebale pružiti veću podršku aktivnostima jačanja kapaciteta laboratorija, te ubrzati prilagođavanje zakonskog okvira, saopćeno je iz UNDP-a.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close