BiHPrivreda

Uvozili meso pa ga prodavali Turcima kao ‘made in BiH’

Državna policijska agencija (SIPA) započela je istragu o navodima kako su bosanskohercegovački proizvođači i trgovci mesa zloupotrijebili sporazum koji je postignut s Turskom o izvozu tako što su umjesto domaćeg, izvozili meso koje su prethodno po nižim cijenama nabavljali u inozemstvu.

 Kako saznaje Večernji list, nova velika afera otkrivena je kada su predstavnici turskih vlasti utvrdili da su količine mesa koje bosanskohercegovačke kompanije izvoze mnogo veće od onih koje su u stanju proizvesti domaći uzgajivači stoke.

Ovaj je posao bio dio podrške vlasti Turske prema BiH kako bi potaknule domaće proizvođače nakon poplava koje su prije godinu i pol dana opustošile zemlju.

Dogovoreno je da se BiH omogući izvoz mesa po bescarinskim uvjetima, ali s kvotama od 15.000 t, što je jako veliko i u ovome trenutku nedostižno za BiH. U međuvremenu su gotovo opustošene farme, uglavnom proizvođača goveđeg mesa, za koje i postoji najveće zanimanje.

Jedan od izvoznika mesa Kasim Selimović iz Tuzle nedavno je potvrdio kako postoje slučajevi uvoza jeftinijeg i mesa bez utvrđenog zemljopisnog podrijetla kako bi se ostvarila mnogo veća zarada.

U međuvremenu su turski stručnjaci stigli u BiH kako bi pomogli domaćim uzgajivačima, ali i prerađivačima mesa, pravilno provoditi cijelu proceduru od samoga klanja do iskoštavanja mesa i pakiranja. I oni su utvrdili kako meso nije domaćeg porijekla s obzirom na to da je na sebi imalo pogrešne ili uopće nije imalo ušne markice koje potvrđuju porijeklo.

Bh. vlasti su, u dogovoru s turskim vrhom, pokušale zataškati ovu aferu o lažnom uvozu mesa radi izvoza. Pri tome su pojedini uzgajivači, ali i prerađivači mesa, počinili više prekršaja, među kojima je i izbjegavanja plaćanja obveza prema državi, ali i kršenje sporazuma između BiH i Turske s obzirom na odredbe da moraju izvoziti meso proizvedeno u BiH.

Na sastanku predstavnika Vanjskotrgovinske komore Turske i BiH predstavnici turskih vlasti su poručili kako će inzistirati na prekidu sporazuma i ukidanju kvote od 15.000 t mesa, no u međuvremenu je službena politička Ankara ipak zauzela politički stav da se nastavi posao s bh. proizvođačima mesa, ali je zatraženo provođenje istrage tko zloupotrebljava procedure.

Uspjeh ili fijasko

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u više je navrata realizaciju ovoga posla s Turskom isticao kao veliki uspjeh vlasti, no sada cijeli posao prijeti propasti i predstaviti se kao velika afera koja bi imala dalekosežnije posljedice.

Naime, zbog drastičnog povećanja izvoza mesa, višeg od 300 posto, veliki promet ostvarile su zračne luke u Banjoj Luci i Sarajevu, a u planu je bilo otvaranje i onih u Mostaru i Tuzli.

Svi bi oni puno izgubili zaustavljanjem ovoga posla. Sličnih afera bilo je ranije s uvozom mesa iz Argentine i Rusije koje je doslovno desetljećima bilo zamrznuto u robnim rezervama ove zemlje, ali i s uvozom doslovno mesnog otpada.

I predstavnici Rusije su u više navrata tražili objašnjenje o količinama koje se izvoze iz BiH sumnjajući da je povrće i voće proizvedeno u ovoj zemlji.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close