Utvrđeni kriteriji za dodjelu sredstava nastradalim u poplavama i klizištima

Federalna vlada imenovala je i članove Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici je donijela Uredbu o kriterijima za dodjelu sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnove područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, te imenovala članove Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, nekoliko tačaka dnevnog reda današnje sjednice Vlade Federacije BiH, održane u Sarajevu, bilo je posvećeno aktivnostima usmjerenim na saniranje šteta pričinjenih majskim i augustovskim poplavama i klizištima u Federaciji BiH.

Nakon što je prihvatila Informaciju Federalne uprave civilne zaštite o stanju na poplavljenim područjima, Vlada je donijela više zaključaka kojima se, uz ostalo, od kantona i općina koje su proglasile stanje prirodne nesreće traže precizni podaci o broju kuća i stanova koje je potrebno hitno sanirati, te o porušenim stambenim objektima koje je potrebno ponovo izgraditi na drugim lokacijama.

Data je saglasnost na izmjene i dopune okvirnog i finansijskog plana Agencije za vodno područje rijeke Save za period od 2012. do 2014. godine. Riječ je o definisanju, uz postojeće, novih ciljeva koji se odnose na sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju zaštitnih vodenih objekata na poplavljenim područjima Odžačka i srednja Posavina.

Federalna vlada utvrdila je danas nacrt zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama, kojim bi bi naseljeno mesto Mostarsko Cerno u općini Čitluk bilo izdvojeno iz naseljenog mjesta Služanj.

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada Federacije BiH je donijeti nekoliko odluka o dodjeli nagrada sportistima koji su ostvarili zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

(AA/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close