2. susreti mladih BH. dijaspore – Sarajevo – Visoko – Mostar

Projekat „Susreti mladih bh. dijaspore“, planiran 14.-17. augusta/kolovoza 2014.g., za cilj ima prvenstveno utvrditi veze dijaspore sa domovinom, ali na jedan drugačiji način. Ono što mi želimo jeste da mlade u bh. dijaspori učinimo važnijim faktorom u društvenoj zajednici i, kroz komunikaciju i zajednički rad na određenim aktuelnim temama, bh. dijaspori pomognemo da postane aktivni dio procesa odlučivanja u BiH.

Susreti su planirani kao spoj učenja, razmjene mišljenja i druženja. U 4 (četiri) dana, koliko je planirano da ovaj događaj traje, čut ćemo predavanja od strane relevantnih predavača i naših mladih članova na aktuelne teme. Ove godine planiramo govoriti o ekonomskom razvoju BiH te uticaju dijaspore na globalnu ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine, Bitno je napomenuti da ćemo posebnu pažnju obratiti na mogućnosti otvaranja firme u BiH s naglaskom na potencijale u turizmu i inovativne metode poslovanja tzv. crowdsourcing i crowdfunding. S obzirom da su za oktobar 2014. planirani Opšti izbori u BiH, održat ćemo i predavanje iz domena političkih nauka o tome kako prvenstveno motivisati mlade da se informišu o izborima i kandidatima, kako da motivišu i druge da se uključe u taj proces, te kako u državama u kojim žive mogu ostvariti svoje biračko pravo. Predavanja će biti održana od strane naših mladih članova i od relevantnih profesora i funkcionera.

Jedan dan će biti rezervisan i za dijalog o problemima i stavovima naših mladih iz dijaspore, kako bi CDOM mogao pomoći pri rješavanju istih u BiH, a kao mjesto održavanja planirana je općina Visoko.

Pomenuto druženje ćemo sprovesti kroz jednodnevni izlet u Mostar i susret sa određenim funkcionerima iz Mostara.

Ono što mi očekujemo jeste poboljšanje odnosa između mladih u BiH i mladih u dijaspori, te podsticanje mladih iz dijaspore na veće učešće u bh. društvu.

ZA SVE PRIMLJENE UČESNIKE SMJEŠTAJ JE OBEZBIJEĐEN.

Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete na Susretima ili da postanete parter ili sponzor molimo Vas da nas kontaktirate na [email protected]. Bit će nam zadovoljstvo čuti Vaše mišljenje ili odgovoriti na Vaše pitanje.

www.c-dom.org

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close