Utvrđen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o trošarinama

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, kojim se uvode specifične trošarine za rezane duhane, odnosno cigare i cigarilose.

Na ovaj način žele se osigurati uvjeti za zaštitu legalnih gospodarstvenika koji izmiruju svoje obveze, zaustaviti trend pada prihoda od trošarina na duhanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište, te harmonizirati trošarine na različite duhanske proizvode.

Naime, važećim zakonom nisu propisane specifične trošarine na neke od duhanskih prerađevina, kao što su cigare i cigarilosi, a posebno ne i za rezane duhane, zbog čega je došlo do narušavanja odnosa na tržištu duhanskih prerađevina.

Prema ovim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose plaćat će se proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto na osnovicu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duhanske prerađevine.

Istodobno, trošarine na duhan za pušenje utvrđuju se u visini od najmanje 80 posto minimalne trošarine na cigarete iskazane za 1.000 cigareta.

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH utvrđivat će ove trošarine najkasnije do 30. listopada tekuće godine, s tim da će se primjenjivati od 1. siječnja iduće godine. Izuzetak je trošarina na duhan za pušenje za 2014. godinu koja će iznositi 78 KM/kg.

Usvajanjem ovog zakona, koji je predložio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, nastavlja se usuglašavanje ukupnog poreznog opterećenja s novom direktivom Europske unije kojom je propisano da je minimalna ukupna trošarina od 90 eura na 1000 komada cigareta.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po žurnoj proceduri, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close