Ustavni sud RS-a priznao bosanski jezik

Na web stranici Ustavnog suda Republike Srpske od jučer stoji obavijest o tri jezika na kojem su dostupne informacije što se na njoj nalaze: srpskom, bosanskom i hrvatskom!

Sve do jučer, međutim, na mjestu bosanskog, stajalo je – bošnjački! Šta je uticalo na ovu izmjenu, potpuno je nevažno u odnosu na činjenicu da je taj entitetski sud ispravio nesumnjivu raniju grešku, odnosno uskladio “svoje jezike” s jezicima Ustava i Ustavnog suda BiH.

Predsjednik tvrdi isto

No, u pozadini ove izmjene nemoguće je ne vidjeti prošlosedmična dešavanja nakon objavljenog teksta u Oslobođenju o tužbi Sarajlije R. Š. protiv Republike Srpske, koja je podnesena dva dana poslije najnovijeg negiranja bosanskog jezika od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Povodom te tužbe oglasio se i Dodik, ponovivši tvrdnju o nepostojanju bosanskog jezika.

No, R. Š. se nije dao zbuniti. On se, punim imenom i prezimenom (od nas je tražio anonimnost jer želi zaštititi svoju porodicu) u ponedjeljak, 19. avgusta, direktno obratio Ustavnom sudu Republike Srpske, sljedećim dopisom:

“Uvidom u web stranicu Ustavnog suda RS-a, utvrdio sam da ne egzistira mogućnost pristupa vašoj web stranici ili dokumentima Ustavnog suda RS-a na bosanskom, mom maternjem jeziku, koji je i jedan od službenih jezika u Bosni i Hercegovini, te stoga podnosim zahtjev da mi to omogućite”.

Tri dana kasnije

Sarajlija je Ustavni sud RS-a podsjetio i na to da je na njegovoj web stranici moguće pročitati Ustav RS-a i amandmane, Zakon o Ustavnom sudu, Poslovnik o radu i odluku o organizaciji Ustavnog suda RS-a ili samo na srpskom ili i na bošnjačkom, hrvatskom i engleskom.

R. Š. je podnio i zahtjev za dostavu informacija o tome po kojem pravnom osnovu egzistira opcija bošnjačkog jezika na toj web stranici. Tri dana kasnije, Ustavni sud RS je, eto, izbacio opciju bošnjačkog, a postavio bosanski jezik, pokazavši da ga zakonitost, ipak, više interesuje od političkih špekulacija, ma odakle one dolazile.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close