PolitikaRegion

Ustavni sud RH: “Za dom spremni” je ustaški pozdrav

Priopćenje koje potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović reakcija je na odluku sudaca Visokog prekršajnog suda

Ustavni sud RH reagirao je priopćenjem vezano uz odluku sudaca Visokog prekršajnog suda kojom je odlučeno kako Marko Perković Thompson može uzvikivati “Za dom spremni” u pjesmi Čavoglave te kako to ne predstavlja prekršaj.

Ustavni sud navodi kako su u nekoliko odluka kazali kako je pozdrav ZDS neustavan, piše Danas.hr

U priopćenju koje potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović navodi se kako Ustavni sud ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka njegove Ustavom propisane nadleženosti.

“Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelji činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku.

Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštivanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donose u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav “Za dom spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close