BiHPolitika

“Ustavni sud je jasno kazao da je Dan nezavisnosti u skladu sa Ustavom BiH”!

SDA ODRŽALA LEKCIJU DODIKU I ČOVIĆU: “Ustavni sud je jasno kazao da je Dan nezavisnosti u skladu sa Ustavom BiH”!

Pismo koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio ambasadorima predstavlja pokušaj da pravi podjele u Bosni i Hercegovini i da ponovo nasrće na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDA

Iz SDA podsjećaju Milorada Dodika da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2017. godine, u odgovoru na apelaciju 30 poslanika iz Narodne skupštine entiteta RS, jasno kazao da je 1. mart kao Dan nezavisnosti u punom skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

“Ustavni sud se u navedenoj odluci pozvao na dejtonsku odredbu o nastavku pravnog postojanja države BiH, te onu o kontinuitetu pravnih propisa iz Ustava BiH, prema kojoj svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji su bili na snazi u BiH u trenutku stupanja Ustava na snagu, ostaju na snazi dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti. Ustavni sud je naglasio da su rezultati referenduma o nezavisnosti ugrađeni u Ustav BiH, koji ni na koji način ne problematizira postojanje Republike BiH, niti je zanemaruje, već upravo naglašava njen državno-pravni kontinuitet2, navode iz SDa.

Ako Milorad Dodik, poručuju, ima problema sa svim ovim odredbama dejtonskog Ustava BiH, neka to raspravi sa onima koji su u ime srpskog naroda stavili potpis na Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine.

“Dodikove optužbe da svi oni koji poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda – proizvode podjele, predstavljaju notorne besmislice. Svima je jasno da je on taj koji negirajući odredbe Ustava uporno proizvodi krizu, nesigurnost i nestabilnost”, zaključili su iz SDA. 

Podsjećamo, osim Milorada Dodika, svečanom prijemu u Predsjedništvu BiH, nije prisustvovao ni lider HDZ-a Dragan Čović a mediji pod njegovom kontrlom navode da je Dam nezavisnosti BiH “nepostojeći praznik” 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close