LifestylePolitikaZDKZdravlje

Uspješno izvedena prva eksplantacija dječijih organa u BiH

U JU Kantonalna bolnica Zenica sinoć je izvedena eksplantacija doniranih organa uz saglasnost porodice pacijenta koji je, nakon petodnevne kome, preminuo u zeničkoj bolnici usljed povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći koja se desila u Jelahu.

Podsjetimo, dječak u dobi 12 godina primljen je u JU Kantonalna bolnica Zenica, 5. aprila u izuzetno teškom stanju, nakon saobraćajnog udesa.

Poslije niza provedenih terapijskih mjera nije došlo do poboljšanja stanja pacijenta te je jučer konzilijarno utvrđena moždana smrt.

”Nakon obavljenog razgovora sa ocem dječaka i pored ogromne boli i tragedije koja je zadesila porodicu, dobiven je pristanak za eksplantaciju organa u svrhu transplantacijskog liječenja” – pojašnjavaju iz KBZ.

Eksplantacija oba bubrega, urađena je u saradnji eksplantacionog tima urologa iz UKC-a Tuzla i operativnog tima JU Kantonalna bolnica Zenica. Postupak je protekao uspješno, a transplantacija organa očekuje se jutarnjim satima u UKC-u Tuzla.

”Ovo je prvo održavanje dječijeg donora i eksplantacija dječijih organa u Bosni i Hercegovini. Služba za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola se zahvaljuje svim kolegama koji su pomogli da se ovakav postupak uspješno provede. JU Kantonalna bolnica Zenica uz izraze najdubljeg saučešća porodici preminulog dječaka iskazuje posebnu zahvalnost za najplemenitiju odluku doniranja organa u trenucima svoje najveće tuge i boli ‘‘- poručili su iz KB Zenica.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close