Kultura

“Grad poslanika” i značajna destinacija u vjerskom turizmu

Turski grad Sanliurfu – “Grad poslanika”

Turski grad Sanliurfu, poznat i pod nazivom “Grad poslanika”, obavila je atmosfera tri sveta mjeseca muslimana, redžepa, šabana i ramazana.

Mjesec redžep je nastupio nakon noći Lejlet-ul Regaib koja je bila u četvrtak, 7. aprila. Smatra se da se dobra i loša djela posebno vrednuju u toku ovog mjeseca, a vjernicima se preporučuje intenzivnije obavljanje njihovih vjerskih dužnosti.

Pored toga, vjernicima se u ovom mjesecu preporučuje i da obave umru (mali hadž). U mjesecu šabanu, kao i u prethodnom mjesecu, muslimani mogu dobrovoljno da poste, dok je ramazan mjesec posta muslimana.

Vjeruje se da su u Sanliurfi boravili brojni vjerovjesnici kao što su hz. Ibrahim, hz. Ejub, hz. Musa i hz. Šuajb, a u vjerskom turizmu nalazi se na četvrtom mjestu, iza Mekke, Medine i Jerusalema.

U Sanliurfi se može vidjeti Balikligol za koji se vjeruje da je tu u vatru bačen Ibrahim a.s. Balikligol svake godine posjeti veliki broj domaćih i stranih turista. Posebnu pažnju izaziva i kula Urfa, odakle posjetioci grad mogu vidjeti iz ptičije perspektive. U podnožju kule nalaze se kafei smješteni u prirodnim pećinama u kojima turisti mogu popiti kafu svojstvenu tom području.

Posjetioci mogu vidjeti i mjesto imena, “mjesto strpljenja”, na kojem je prema predajama Ejub a.s. bio podvrgnut različitim patnjama.Jedna od često posjećivanih destinacija u Sanliurfi je i jedan od prvih islamskih fakulteta na svijetu, a nalazi se u mjestu Harran.

Po prirodnim ljepotama ističu se i Halfeti, Bozova i Birecik. Prilikom izgradnje brane Birecik, mjesto Halfeti je djelomično ostalo pod vodom. Na ovom mjestu nalaze se različiti vjerski objekti kao što su crkva, manastir, kao i mnoge druge historijske građevine.

Posjetioci ih mogu obići i čamcem koji plovi duž cijele obale, što je nezaboravno iskustvo.Bozova je savršena za sve one koji vole piknike. Idealno je za porodična okupljanja i druženja na otvorenom. Mir i spokoj naprosto obavijaju područje i mame sve one umorne od gradske buke i užurbanosti.Kroz mjesto Birecik protiče rijeka Eufrat, koja protiče predstavlja stanište za različite autohtone vrste ptica. Izletnici ovdje mogu pronaći brojna mjesta na kojima mogu uživati u ljepoti prirode i družiti se.

Gradonačelnik Sanliurfe Nihat Ciftci kazao je kako su investicije u posljednjih nekoliko godina unaprijedile gradski turizam i da grad koji ima historiju od 12.000 godina predstavlja posebnu destinaciju za ljubitelje vjerskog turizma.

“Sanliurfa je grad poslanika. Ovdje možete pronaći tragove poslanika, kao i kulturu i moralne vrijednosti koje su oni tu ostavili. Mi kao gradska uprava smo toga svjesni”, kazao je Ciftci, koji je dodao kako se grad priprema za različite aktivnosti povodom i tokom najznačajnijeg mjeseca muslimana, ramazana.

Prema riječima gradonačelnika, to grad mira i bratstva čije gradske vlasti ulažu posebne napore kako bi tu atmosferu osjetili svi njegovi gosti.

Načelnik općine Eyyubiye Mehmet Ekinci kazao je kako se u toj općini nalaze neke od najznačajnijih destinacija u Sanliurfi. Tu je i mjesto na kojem je, prema predanju, Ejub a.s. pretrpio mnoge muke, zbog čega grad ima posebnu atmosferu.

Kako je dodao, žele na najljepši mogući način dočekati posjetioce tokom tri sveta mjeseca muslimana.

“Mnogo posjetilaca očekujemo, posebno u ovom periodu. Ljudi su i prije tokom putovanja na hadž svraćali ovamo. Radimo kako bismo što bolje pripremili vjerske objekte za obrede”, istakao je Ekinci.

(Vijesti.ba / AA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close