BiHPolitika

Uskršnji prijem – Puljić: Mnogi se izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku

Na uskršnji prijem došli su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a društvo im je pravila i ministrica odbrane Bih Marina Pendeš, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, Martin Raguž, predsjednik FBiH Marinko Čavara i drugi.

Kao i sve zvanice, spomenuti predstavnici i ambasadori učestvovali su u tradicionalnom tucanju jaja, simbola novog života koji se pripremaju i ukrašavaju povodom Uskrsa i Vaskrsa.

Kardinal Vinko Puljić iskoristio je pozornost okupljenih kako bi skrenuo pažnju na skrnavljenje vjere od onih koji se deklarativno predstavljaju kao vjernici.

“U našoj zemlji mnogi izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku, kršeći osnovne Božje zapovjedi”, rekao je kardinal.

On je također istakao da treba mijenjati mentalitet koji vlada u politici i koji poručuje “mi ćemo vama dati”, jer nitko ne može davati ono što nekome unaprijed pripada.

Puljić jer istakao da bi ljudski sudovi trebali dovesti do katarze, ali da ako nema kajanja za zlo i ako se zločin brani, onda nema ni izgradnje mira i pomirenja niti vraćanja povjerenja.

“Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava. To se ne daje nego se u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo, to država ne daje nego poštuje i osigurava ostvarenje tih prava. Pravo na identitet vjerski, kulturni i nacionalni. To ne daju ni stranka ni država nego osiguravaju ostvarenje tih prava”, istakao je kardinal Puljić.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close