Uskršnji običaji: Ofarbana jaja simbolizuju novi život

Katolici i pravoslavci širom svijeta ove godine dočekaće Uskrs/Vaskrs istoga dana.

Pravoslavni Vaskrs inače nastupa dvije sedmice nakon katoličkog, ali ove godine praznici će biti obilježeni na isti dan. Tako će praznik kojeg mnogi hrišćani nazivaju ‘praznikom vjere’, dan kada je Isus Hrist vaskrsnuo, hrišćani koji slave po gregorijanskom, ali i po julijanskom kalendaru, sutra dočekati zajedno.

Iako ga inače ne slave isti dan, običaji kod katolika i pravoslavaca ne razlikuju se mnogo. Veliki petak posljednji je dan posta koji traje sedam sedmica, kojim se vjernici odriču svih namirnica koje su životinjskog porijekla, a suzdržavaju se i od ružnih misli, riječi i djela. Veliki post simbolizuje muku Isusovu, jer je on 40 dana postio u pustinji.

Najmlađima najdraži običaj, farbanje uskršnjih jaja, takođe se radi na Veliki petak. Jaja se farbaju najčešće u crvenu boju, i to u lukovini, ostacima nakon guljenja luka. U novije dobra popularno je farbati jaja i u druge, fabričke boje, te na njih lijepiti razne sličice sa djeci dragim likovima. Tradicionalno, jaja se stavljaju i u mrežice sa listićima ili ubranim cvijećem, ili pak u vreće od povrća, kako bi nakon farbanja bila išarana.

farbanje jaja1

Obojena jaja predstavljaju simboliku novog života, kao da se iz ljuske koja probija rađa novi život. Prema vjerovanjima, kada se ofarbaju jaja, izabere se ono najljepše koje se ostavlja kao “čuvarkuća”, a koje simbolizira sreću, stabilnost i prosperitet domu u narednoj godini. Na dan Vaskrsa jaja se “kvrcaju”, a onaj čije jaje ostane čitavo, smatra se pobjednikom. Farbana jaja poklanjanju se prijateljima i gostima.

Za ovaj praznik, vjernici često od jaja, brašna i vode prave peretke, ili perece. Od tijesta se naprave loptice, koje se probodu drškom od varjače. Tijesto se  nareže makazama, potom se kuha, a zatim peče. Ovako spravljeni pereci simbolizuju Hristov vijenac, a običaj je da se perecima, jajima, kuhanim mesom i bijelom kafom vjernici mrse na dan Vaskrsa. Najmlađima koji dođu na čestitanje Vaskrsa, daruje se jaje u peretku.

farbanje jaja2

Iako pravoslavni vjernici mogu obaviti hadž tokom cijele godine, ipak se preporučuje da to bude na sam dan Vaskrsa. Hadž se obavlja u Crkvi Svetog groba u Jerusalemu, gdje se pod istim krovom nalazi više hrišćanskih bogomolja, te mjesto za koje se vjeruje da je Isus Hrist razapet, preminuo i uskrsnuo. Hadž se obavlja na način da se uđe u grobnicu gdje je Isus Hrist sahranjen i pređe rukom preko njegovog groba. Nakon toga, u drugoj prostoriji u istoj crkvi kaluđer vjerniku, osvećenim uljem, pomaže čelo.

Sveta nedjelja za pravoslavne hrišćane dostiže vrhunac u subotu, kada se vjernici okupljanju u Crkvi Svetog groba, čekajući da se pojavi Sveti oganj. Ceremonija Svetog ognja koja se održava samo u Svetoj zemlji u posljednjih 1.200 godina prethodi Vaskrsu.

Najveći hrišćanski praznik  jedinstven je posebno u Jerusalemu, a ceremonija na Veliku subotu se smatra jednom od najznačajnih tradicija koje se poštuju u Svetoj zemlji.

Vjernici katoličke vjeroispovjesti sutra će u katedralama širom Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i svijeta dočekati svoj najveći vjerski praznik. Centralne mise biće služene u katedralama u glavnim gradovima svih zemalja regiona.

farbanje jaja

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close