Uskoro stiže novi, još moderniji bh. pasoš!

Bosna i Hercegovina je spremna da najkasnije do 1. oktobra 2014. godine počne sa izdavanjem najmodernije treće generacije biometrijskih pasoša, što je 2 mjeseca prije roka postavljenog za zemlje članice EU, kažu iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, sve zemlje članice EU imaju obavezu da do kraja ove godine uvedu treću generaciju biometrijskih pasoša (tzv. SAC pasoši). Uvođenje treće generacije pasoša moraju da izvrše i zemlje koje imaju bezvizni režim sa EU, uključujući i Bosni i Hercegovinu.

– U Madridu je održana međunarodna ICAO konferencija na kojoj je vršeno testiranje pasoša treće generacije. Među ukupno 18 zemalja koje su izvršile testiranje, jedine zemlje koje su prisustvovale testiranju, a nisu zemlje članice EU su: Japan, Australija i Bosna i Hercegovina – navode iz IDDEEA-e.

Shodno rezultatima testova, utvrđeno je da BiH može biti spremna već do oktorba ove godine. Oni podsjećaju da je BiH na vrijeme počela uvođenje i druge generacije pasoša (tzv. EAC), čime je pokazano da je uspostavljen tehnički održiv razvoj sistema dokumenata u BiH, prenosi NAP.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close