Usaglašena Reformska agenda za BiH, slijede bolne reforme

Trogodišnja Reformska agenda uslov je Bosni i Hercegovini za aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji sljedeće godine. Članovi Predsjedništva BiH načelno su usaglasili ovaj dokument. Predstoji usvajanje hitnih reformskih mjera za ekonomski razvoj na drugim nivoima i njihova provedba. Reforme neće biti bezbolne – predviđa se privatizacija BH Telecoma, a nije isključeno ni povećanje stope PDV-a, izvještava FTV.

Agenda podrazumijeva snažan trogodišnji program za šest reformskih oblasti i redovno izvještavanje Delegacije EU-a o provedenim mjerama. Prvi izvještaj treba biti predat već 15. novembra, a vlasti se obavezuju da ni na koji način neće osporavati, ometati niti blokirati realizaciju aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama koji su vezani za reformske procese.

“Od umijeća konkretnih pregovarača i onih koji budu pripremali zakone zavisit će da li će ili neće imati saglasnost, to je posao i prava bitka koja slijedi. Ovaj program, to je načelni dokument, filozofija, koncept, oblasti kojima će se baviti, a konkretne teme, sadržaj – to tek slijedi”, kazao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Smanjenje javne potrošnje i povećanje javnih prihoda je cilj reformi u oblasti javnih finansija i fiskalne održivosti. Potrebno je provesti smanjenje opterećenja rada, kroz smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje. Utvrditi ukupan fond plata i svih tekućih rashoda, koji se neće moći povećavati bez obzira na rast poreznih prihoda. Ako se do kraja godine ove mjere ne pokažu dovoljnim, bit će razmotrene dodatne, među njima i povećanje stope PDV-a.

Vlade entiteta će tražiti finansijsku i tehničku pomoć Svjetske banke za reformu zdravstvenog sektora. Entitetske vlade će ta sredstva koristiti za izmirenje obaveza u zdravstvenom sektoru (posebno doprinosa) do kraja 2015. godine. Paralelno vlasti će podržati povećanje akciza na duhan i alkohol koji će biti direktni prihodi Fonda zdravstvenog osiguranja RS i fondova zdravstvenog osiguranja u FBiH do kraja 2015. godine.

U Zakon o stečaju uvodi se institut ”predstečajni postupak” s ciljem finansijskog restrukturiranja dužnika kao bi se izbjegao stečaj. Revizija stečajnog zakonodavstva u oba entiteta i uvođenje privrednih sudova u Federaciji samo su dio reformi u oblasti poslovne klime i konkurentnosti.

Posebna pažnja će se posvetiti restrukturiranju željeznica (u oba entiteta), te rudnika (u Federaciji), koji podrazumijeva novu organizaciju i broj zaposlenih. Predviđa se izrada preliminarnih planova u cilju pripreme BH Telecoma za djelimičnu privatizaciju u FBiH.

Značajno smanjenje doprinosa socijalne zaštite. Reforma obrazovanja i šeme podrške za tražioce prvog zaposlenja unaprijedit će oblast tržišta rada. U planu je prevencija korupcije i sukoba interesa u pravosuđu, pojačanje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, rješavanje komunalnih predmeta vansudskim putem i unapređenje uloge sudskih izvršilaca.

Odmah nakon usvajanja novih entitetskih zakona o radu bit će izrađeni novi zakoni o državnim službenicima i zaposlenicima. Set srednjoročnih prioriteta bit će prerađeni u konkretne mjere u predstojećim mjesecima 2015. i početkom 2016. godine.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close