US Open: Ferrer savladao Džumhura sa 3:1

Damir Džumhur poražen je u prvom kolu US Opena, posljednjeg Grand Slama sezone. Bh. tenisera je na Louis Armstrongu sa 3:1 (6:1, 6:2, 2:6, 6:2) savladao svjetski broj 5 i četvrti nosilac u New Yorku, Španac David Ferrer.

Pitanje je kako bi se meč završio da Džumhur na početku četvrtog seta nije osjetio bolove u lijevoj nozi zbog čega je morao zatražiti medicinski time-out. Iako kratka, pauza je došla u trenucima kada je najbolji teniser BiH bio u naletu i igrao sjajno. Odmor je više prijao Ferreru koji u nastavku lako osvaja set, ujedno i meč.

Odlični treći set

Nakon dva lako izgubljena seta u kojima je uspio osvojiti tek dva gamea, Džumhur je treći set otvorio breakom. Na 15:30 hrabro, agresivno i precizno napada Španca koji u dva navrata šalje loptice u aut za vodstvo našeg tenisera od 1:0.

U narednom gameu Džumhur bez problema servira i brzo odlazi na 2:0, što je bio nagovještaj bolje igre u nastavku meča. U tim trenucima Damir je dobio na samopouzdanju, igrao je sjajno, što je za posljedicu imalo veliku priliku za dupli break. Ipak, na 15:40 iskusni Ferrer se spašava sa četiri uzastopna poena i smanjuje rezultat na 1:2.

Ferrer u četvrtom gameu ponovo opasno prijeti – na 30:30 Džumhur griješi na mreži, no sa dva odlična poena, od kojih je posebno lijep bio drugi, zadržava servis i vodi sa 3:1. Backhend paralelom potpuno je izbacio Ferrera sa terena, a iako je ovaj nekako uspio vratiti lopticu, Džumhur je na mreži rutinski smečuje za vodstvo.

U naredna dva gamea obojica su dobro servirala, da bi u sedmom gameu Džumhur s nulom napravio break za 5:2, a ubrzo i sjajno odservirao te smanjio rezultat u setovima na 1:2.

Iskustvo Ferrera

A onda problemi na početku četvrtog seta. Nakon što je Ferrer poveo sa 1:0, bh. teniser traži medicinski time-out zbog bolova u butini lijeve noge. Pauza je bila kratka, Džumhur je dobio masažu i meč je nastavljen.

Iako se bunio kod sudije, odmor je više prijao Špancu koji vrlo brzo odlazi na 3:0. Mada je 22-godišnji Sarajlija na 2:0 imao priliku da ekspresno vrati break, očigledno je bilo da se sve teže kretao – Ferrer spektakularnom backhand dijagonalom probija na mreži našeg tenisera za veliku prednost.

Time je praktično bilo i riješeno pitanje pobjednika. Iskusniji i kvalitetniji Ferrer koristi momentum, sigurnom igrom osvaja četvrti set i poslije dva sata i 14 minuta igre prolazi u drugo kolo.

Statistika kaže da je Džumhur napravio manje neprisiljenih grešaka (36:41), no Ferrer je s druge strane imao više winnera (34:21).

Najbolji teniser BiH, 119. igrač sa ATP liste, je u svom trećem nastupu na Grand Slamovima, sa terena ispraćen aplauzima. Najbolji rezultat i dalje mu je treće kolo Australian Opena, dok je na Roland Garrosu također ispao u prvom kolu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close