Činjenice koje neraskidivo povezuju Federaciju i Republiku Srpsku

Radi se o činjenicama, utemeljenim, provjerenim i dokazanim u velikom broju primjera (ko ne vjeruje, neka prelista “Žurnal”) oko kojih ne želimo raspravljati

Banjalučki portal “Frontal” nedavno je objavio tekst pod nazivom “Tiho uništenje Republike Srpske – mikro primjer Frontala”. U tom tekstu redakcija “Frontala” odlučila je da iznese iskustva koja su prikupili tokom svog postojanja:
Nekad zaista nema potrebe da idete suviše daleko da biste se na licu mjesta uvjerili kako stoje stvari. Tako, na primjeru portala na kojem radimo već pet i po godina, odnosno gotovo šezdeset i pet mjeseci, mogli smo neposredno da se uvjerimo kakvo je stanje u našem realnom okruženju, odnosno kakve vrijednosti ili antivrijednosti caruju u našem društvu.

FRONTALOVE ISTINE

Redakcija “Frontala” je, učeći na sopstvenom primjeru, shvatila sljedeće bolne istine:

– Omladina u Republici Srpskoj je bezidejna, apatična, bez znanja, bez bilo kakve želje da nešto nauči i omađijana svim manama koje odlikuju političare i sitne kriminalce i ostale zgubidane;

– Ne postoji nikakav misteriozni rezervoar kvalitetnih ljudi koji samo čekaju šansu da pokažu šta sve znaju i umiju, a to im, eto, niko ne omogućuje;

– Domaći političari ne umiju da napišu niti deset prostoproširenih rečenica svojom rukom, a kamoli da daju konkretna i efektna rješenja za sav ovaj jad i čemer koji nas okružuje;

– U Republici Srpskoj ne postoji sektor sa mnogo zdravih malih i srednjih preduzeća, već se cjelokupna ekonomija bazira na povezanosti sa državom i politikom;

– Naučna i kulturna scena u Republici Srpskoj je u većini slučajeva na nivou seoske pijace, s tim da su njeni protagonisti ispod nivoa seoskih prodavaca;

– Etičke vrijednosti koje danas vladaju u Republici Srpskoj nešto su jače izražene nego što je svojevremeno bio slučaj u Alkatrazu.

ŽURNALOV DODATAK

Redakcija “Žurnala” se slaže sa svim zaključcima koje je donijela redakcija “Frontala”, s tim da smatramo kako se ove istine odnose na čitavu Bosnu i Hercegovinu. Zarad potpune slike dodajemo pojave koje smo tokom svog rada uočili na području Federacije.

Radi se o činjenicama, utemeljenim, provjerenim i dokazanim u velikom broju primjera (ko ne vjeruje, neka prelista “Žurnal”) oko kojih ne želimo raspravljati. I one su, naravno, apsolutno primjenjive na čitav prostor BiH.

– Ne postoji razlika između opozicije i pozicije. Čim dođu na vlast sve stranke nastave stazama prethodnika.

– Ne postoji razlika između socijaldemokratskih, demokratskih, narodnih, republikanskih, slobodarskih,  nacionalnih, privrednih, boljih, saveznih, socijalističkih, desnih, lijevih, centriranih i kakogod stranaka. Sve imaju iste političke programe s različitim zaglavljima koje niko od njih ne čita.

– Sve “nacionaliste” narod i nacija zanimaju samo u mikro uzorku vlastitih porodica.

– “Podmladci” političkih stranaka su konzervativniji, radikalniji i bezobzirniji od svojih starijih kolega.

– Nepotizam je pravilo. Bez političkih, porodičnih ili interesnih veza nemoguće je dobiti posao u javnom sektoru.

– Ne postoji niti jedna poluga vlasti koja nije nagrižena korupcijom. Svi, kao i federalni premijer Nermin Nikšić, smatraju da je ona stvar tradicije.

– Izborni proces u Bosni i Hercegovini je obesmišljen. Nema veze za koga glasate kada će oni ući u koaliciju s onim ko im je u tom momentu potreban, bez obzira na političke razlike.

– Nezavisno pravosuđe je mit. Kako drugačije objasniti činjenicu da je država opljačkana i da za to niko nije odgovarao?

– Etičke vrijednosti koje danas vladaju u Federaciji ne postoje.

U komentarima možete dodati vlastita zapažanja. Sigurni smo da smo nešto propustili.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima: Republika Srpska, Federacija, Korupcija, Izbori
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close