Urušava se Vranduk, ekolozi traže poništenje koncesije EPBiH

Ekološki pokret OTPOR, u dopisu kojeg je potpisao ekolog Akif Smajlović, uputio je otvoreno pismo vladama Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona, Općini Zenica, Državnoj komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika i Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH u kojem upozorava na posljedice geološkog ispitivanja za izgradnju HE Vranduk koje je, kako tvrde, nesumnjivo jedan od glavnih uzroka urušavanja zidina tvrđave Vranduk.

Slike koje Vam dostavljamo su snimljene 10.02.2013.god. i zorno pokazuju o kakvom urušavanju kamenih zidina je riječ. Na jednoj od slika je ocrtano korito rijeke Bosne udaljeno 70 metara od tvrđave i pomoćni put kojeg su prilikom istraživanja pravili ispod samih zidina tvrđave.
Mi smo u više navrata slali obavjest Državnoj komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika i Komisija je uvijek tražila izvještaje od Federalne uprave za inspekcijske poslove N/R direktora Ibrahima Tirka. Na sve dopise, navedeni direktor je slao lažne izvještaje dok OTPOR nije poslao video zapis.

Od Vlade FBIH tražimo da poništi svoju odluku od 13.09.2011.god. kojom je dala koncesiju JP EP BIH za izgradnju HE Vranduk na području nacionalnog spomenika što se kosi sa odlukom Državne Komisije o proglašenju Vranduka nacionalnim spomenikom čime ste prekršili navedeni Zakon o Vranduku i Aneks 4 Dejtonskog sporazuma.
Također je sporno da ste svoju odluku donijeli 2 mjeseca ranije od očitovanja Državne komisije na zahtjev JP EP BIH od 24.11.2011.god. u odluci decidno piše:
” Komisija je od investitora zatražila Studiju utjecaja na okoliš, time i na spomenik, te nakon razmatranja donijela zaključak da se ne mijenja odluka o proglašenju graditeljske cjeline Stari grad Vranduk nacionalnim spomenikom radi njegovog očuvanja.”
Obavještavamo javnost da je tvrđava u stanju koje ne pruža sigurnu posjetu turistima, prilikom našeg današnjeg posjeta turisti iz Austrije su se vratili ne ulazeći u tvrđavu.
Napominjemo da se ispod zidina nalazi džamija i na desetine privatnih kuća čijim ukućanima preti opasnost po život u slučaju obrušavanja zidina.
Od Vlade FBiH i investitora koji je svojim istraživanjima (neovlaštenim) uzrokovao geološku nestabilnost dijela planine Lastve (miniranjem) da pod hitno angažuje strane geološke stručnjake i da u roku od tri mjeseca izvrši stabilizaciju zidina i na taj način spreči nesagledive posljedice. Od Vlade FBIH pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama pod hitno dostavi traženo dokumentaciju o Koncesiji kako bi mogli pravnim sredstvima zaustaviti bezakonje energetske mafije, navodi se u dopisu.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close