Ured ombudsmana: Odluka FERK-a o poskupljenju struje degutantna

U povodu odluke FERK-a o poskupljenju električne energije od 1. siječnja 2015. godine, priopćenjem za javnost oglasila se pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH Mediha Bakalović, u kojem navodi kako je spomenuta odluka degutantna s više gledišta.

“Prvo, poznato je da je svim članovima komisije davno istekao mandat i da je njihovo odlučivanje upitno, a naročito njihova objektivnost kad su udovoljili zahtjevu elektroprivreda za poskupljenjem, a nisu vodili računa o potrošačima iz kategorije kućanstva. Nije dovoljno reći da trebaju nadležni donijeti socijalne programe kad je poznato da nema tog socijalnog programa koji će zadovoljiti skoro 60 posto građana u BiH koji su na rubu siromaštva. Drugo, negativna je izjava jednog člana komisije da ”tko nije zadovoljan cijenom može potražiti novog opskrbljivača“, koja upućuje na stvarne namjere poskupljenja da i dalje  elektroprivrede diktiraju cijene na tržištu”, navodi Bakalović u priopćenju.

Smatra, također, kako je odluka o poskupljenju struje u ovom trenutku preuranjena, jer stvarno nije došlo do otvaranja tržišta električne energije u BiH, niti ima naznaka da će se dogoditi u 2015. godini.

“Radi upoznavanja javnosti, naplativost za električnu energiju od domaćinstava je više od 90 posto, što BiH svrstava u sami vrh europskih zemalja, a nasuprot tome, podaci o velikim dužnicima se kriju. Lako je zaključiti da najnovije poskupljenje struje, zajedno sa naknadom za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiK, čine elektroprivrede društveno neodgovornim poduzećima koja stalno zadiru u socijalna prava potrošača, zaboravljajući pritom da su još uvijek JP (javna preduzeća), da su izvoznici struje i da kućanstva ne plaćaju za stvarno potrošenu struju, kako nalaže Zakon o zaštiti potrošača u BiH, već se preko njihovih džepova ostvaruje izvozni profit”, stoji u priopćenju.

“Ne mogu se reforme provoditi samo u jednom pravcu i u interesu elektroprivreda bez uvažavanja prava potrošača. FERK je još jednom dokazao da nije opravdao svrhu svog postojanja kao Regulator prometa električne energije za sve učesnike na tržištu”, istaknula je Bakalović.

Ističe kako se, zbog poskupljenja struje, instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH obraćaju ogorčeni građani duboko zabrinuti za svoju egzistenciju.

“Građani navode da nema niti jedan razlog za poskupljenje struje kada znamo da je već nekoliko godina hidrološka situacija dobra, zime su blage i dobri su izvozni rezultati – pitaju se šta će biti ako godina bude sušna”, navela je Bakalović.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close