“Upravo me zvao Vučić. Nisam rekao da je odabrao pogrešnog partnera!”

Politika – Milorad Dodik demantirao natpise

Milorad Dodik, predsjednik RS demantirao je u razgovoru za Nezavisne novine da je kritikovao Vučića jer je “izabrao pogrešnog partnera”.

“Nikad tako nešto nisam rekao. Upravo sam razgovarao sa gospodinom Vučićem. To je očigledno neka podvala. Ono što sam ja rekao jeste da je razumljiva pozicija Srbije za stvaranjem regionalne bezbjednosti i da Vlada na ovaj način pokušava da ostvari kontakte u regiji”, rekapje Dodik naglašavajući da treba graditi dobre odnose između Srba i Bošnjaka.

-Srbija vodi politiku građanske multietničke zajednice i države i ona je organizovana na centralistički način sa nivoima države, pokrajine i opština. S druge strane, BiH podrazumijeva zajednicu dva entiteta. U RS dominantna zajednica su, naravno, Srbi. Time se politički značaj tog odnosa RS i zajednički nivo uporno i iznova problematizuje i dovodi do turbulencije koja ponekad uzburka kompletne odnose. A ja mislim da su ti odnosi riješeni, rekao je Dodik.

On je rekaao da “odnosi Srba i Bošnjaka kao problem ne postoji”.

– U BiH je riješeno tako kako je riješeno – dva entiteta i zajednički nivo. E sad, politički odnosi – to je nešto sasvim drugo. Kontinuitet problema koji je ranije postojao je to što su se Bošnjaci, ranije Muslimani, stavili na liniju rušitelja Jugoslavije, a Srbima je bilo važno da Jugoslavija ostane zato što su bili rasuti po svim republikama. I zato je bio nacionalni interes Srba očuvanje Jugoslavije. Bošnjaci su se stavili na stranu rušitelja Jugoslavije i proveli unilateralnu secesiju bez saglasnosti Srba u BiH. Dalje je sve poznato: građanski rat, Dejtonski sporazum i sve ostalo. Naravno da su ti događaji bitno uticali na odnose. Ti odnosi ne mogu da budu odnosi s puno izražene ljubavi, ali mogu da budu odnosi s puno izraženog uvažavanja. Takvi odnosi mogu da se grade, izjavio je Dodik.

Na pitanje šta mogu Srbi uraditi kao neku vrstu pozitivne inicijative u tom kontekstu, izgradnje boljih odnosa sa Bošnjacima, Dodik je rekao da je potrebno očuvati mir i uvažavanje.

– Ne smije biti negacije, i da Srbe smatraju primarno konstitutivnim narodom ovdje i da je RS politički i teritorijalni minimum za naše živote ovdje. Da bismo i mi mogli da kažemo “OK je BiH”, konačno mora da se čuje i “OK RS”. Kada to čujemo – a to podrazumijeva ne samo prazne riječi nego priznanje dostignutog dogovora u Dejtonu i nadležnosti koje imamo – to može da bude garancija mira. Sve drugo, od raspakivanja Dejtona pa do stalnog insistiranja da se umanji značaj RS, može samo da dovede do razlaza.

Na pitanje koliko referendum na neki način smeta normalizaciji tih odnosa sa Bošnjacima, Dodik je rekao da ovo nije referendum o secesiji, nirti secesion naamjera postoji.

– Ako se bude uvažilo mišljenje o sudu i tužilaštvu i ako dođe do reforme na bazi Ustava, neće biti nikakve potrebe za tim. Čak, ovo je antisecesionistički referendum zato što on pokušava da riješi probleme koji bi mogli kasnije, ako se ne riješe, biti razlog za glasanje o statusu RS. Mi to ne smijemo zanemariti, moramo o tome da vodimo računa. Ali digla se opšta galama. Prvo se izlagao Incko koji nigdje nije naveo nijedno mjesto koje je prekršeno u Dejtonu. Po sistemu ja sam neprikosnoven, ja sam kadija koji u BiH sudi i tuži. A ima li stvarno utemeljenja za to, to nije važno. On pokušava da bude kadija iz turskih vremena. Slagao je Savjet bezbjednosti jer on nije onaj ko tumači Dejtonski sporazum nego Aneks 10. I trebalo bi da pročita taj aneks i vidi na koji način je došao ovdje i šta ima da radi. Oni pokušavaju da bezočnim lažima koje šire naprave atmosferu linča i prijetnjama o zabrani putovanja, zamrzavanjem imovine i mnogo čega drugog – u čemu im neke strukture iz RS koje su u parlamentu glasale protiv referenduma – pomažu samo da bi se srušila vlast. I zato mi kao odgovorni predstavnici naroda u kontinuitetu gradimo segmente da narod odluči o tome. Ako narod u RS kaže da su sud i tužilaštvo u redu, onda niko od nas nema pravo da drukčije postupa, rekao je predsjednik RS.

(Slobodna Bosna)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close