Uprava Gazproma: Neće biti smanjenja isporuke plina za BiH, očekujemo poštivanje rokova plaćanja

Ruska kompanija Gazprom potvrdila je da ne namjerava u narednom periodu smanjiti isporuku plina za tržište Bosne i Hercegovine, iako su ranije postojale određene spekulacije da bi moglo doći do takvog scenarija.

“Gazprom nema u planu smanjenje količine plina i ugrožavanje njegove isporuke za Bosnu i Hercegovinu. Isporuka plina će biti nastavljena kao i do sada, tako da nisu tačni navodi o tome da bi moglo doći do zastoja isporuke plina za potrošače u BiH”, poručuju iz ove kompanije u izjavi za Anadoliju.

Dok u domaći uvoznik prirodnog plina iz Rusije, BH Gas, odlučuje o tome da li će Sarajevo danas ostati bez snabdijevanja ovim energentom zbog neplaćanja dugova za utrošeni plin, iz Gazproma su naglasili kako je potrebno da bh. uvoznik plina ispoštuje sve prethodno dogovorene rokove plaćanja.

“Imamo dobre i stabilne poslovne odnose sa našim bh. partnerima. Ipak, bitno je da se do kraja ispoštuju ranije dogovoreni rokovi za plaćanje plina”, rekli su iz ruske kompanije.

Inače, čelnici kompanije Gazprom prije nekoliko dana u Sankt Peterburgu su održali sastanak sa predstavnicima BH Gasa i Energoinvesta.

Predstavnicima ruske kompanije na sastanku je predstavljena situacija u kojoj se nalazi kompanija BH Gas, te odnosi s kupcima prirodnog plina u BiH.

Podsjetimo, direktor BH Gasa Mirza Sendijarević u martu ove godine izjavio je kako je ruski izvoznik poslao vrlo ozbiljno upozorenje dodajući da niko ne može predvidjeti kako će se razvijati situacija u vezi sa isporukom plina za BiH.

On je tada istakao kako je kompanija BH Gas, koja je glavni dobavljač prirodnog plina za Bosnu i Hercegovinu, dobila obavijest od ruskog Gazprom exporta da je moguć prekid isporuke tog energenta zbog političke krize koja vlada u odnosima između Rusije i Ukrajine.

Inače, Bosna i Hercegovina kao i brojne druge evropske zemlje u velikoj mjeri ovisi o ruskom plinu koji se transportuje preko Ukrajine. Plinovodom koji prolazi preko te države u Evropu se transportuje čak 66 posto plina koji se izvozi iz Rusije.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close