Porasle cijene brašna, mesa, krompira…

Prema analizi Federalnog ministarstva trgovine, prošlog mjeseca ponovo je došlo do “tihog poskupljenja” pojedinih prehrambenih proizvoda.
Tako su u martu, u odnosu na februar, porasle cijene brašna, junećeg mesa, svježe pastrmke, krompira, graha, luka… Vidljiva su poskupljenja i sezonskog voća i povrća, kao i higijenskih stvari.

Dodatna dobit
Iz Udruženja za zaštitu potrošača tvrde da svaka korekcija cijena utječe na pad standarda osiromašenih bh. građana. Također, smatraju da za određene proizvode nije bilo potrebe za podizanjem cijena te naglašavaju da trgovci ovakvom taktikom ostvaruju dodatnu dobit.

– Na stalne korekcije hrane dosta utječe nestabilna energetska situacija. I najmanja korekcija cijene nekog proizvoda je udar na ionako osiromašen budžet građana. To poskupljenje od pet, deset ili više feninga je relativno, jer ako više puta kupujem mjesečno proizvod koji je poskupio, moj džep će to dobro osjetiti – kazao je Hakija Porobić, predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

Istakao je da su građani stegnuli kaiš da ne može dalje te da su upravo “tiha poskupljenja“ razlog tome.

Kupovina na grame
– Stalnim korekcijama maltretiraju se građani s minimalnim primanjima, a takvih je veliki broj u ovoj zemlji. Ljudi kupuju po pola vekne hljeba ili stari hljeb… Jednostavno, većina bh. građana preživljava. Kaiš su mnogi stegnuli, smanjio im se stomak jer manje jedu. Zbog takvih poskupljenja zasigurno će i trgovci manje prodavati – dodao je Porobić.

Samo rijetki kupci primjećuju da su cijene “otišle gore”.
– Svakim novim dolaskom u trgovine vidim nove, više cijene. Možda nešto i pojeftini, ali je to roba kojoj je istekao rok ili je sumnjivog kvaliteta. Moja potrošačka korpa se prepolovila, kupujem na grame ili po komad mrkve, luka… –  tvrdi Hasija Jašarević.

Građani BiH uskoro bi mogli plaćati i gorivo skuplje za pet feninga, s obzirom na to da su prošle sedmice u Hrvatskoj korigirane cijene dizela i benzina za nekoliko lipa.
Proizvodi koji su poskupjeli

Februar     Mart
Pšenično brašno       0,90    1,00
Juneće meso         12,90    13,20
Pastrmka              10,10    10,40
Luk                        1,30     1,40

* – cijene su izražene u KM

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close