Upozorenje UN-a: Prijete nam poplave, suše i glad, neće biti pošteđenih

U do sada najoštrijem upozorenju UN-a stoji da će čovječanstvo ubuduće biti suočeno s opasnostima poplava, suša, valova vrućine i šumskim požarima, jer se klimatske promjene pogoršavaju. 

Izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), objavljen u Ykohami, govori da se utjecaj globalnog zatopljenja već osjeća, a učinak će biti još primjetniji sa svakim povećanjem temperature.

Bijela kuća shvatila je izvještaj kao poziv na akciju, te je američki državni sekretar John Kerry rekao da si čekanje ne možemo priuštiti, jer su troškovi nedjelovanja katastrofalni.

Prema izvještaju UN-a, doći će do problema s opskrbom hrane, zbog smanjenih uroda pšenice, riže i kukuruza. Istovremeno, promjena klime pojačat će postojeće zdravstvene tegobe, a više će ljudi umirati zbog vrućine, loše prehrane i bolesti.

Niko na ovom planetu neće biti pošteđen utjecaja klimatskih promjena, rekao je predsjedatelj IPCC-a Rajendra Pachuri na konferenciji za novinare, održanoj nakon panela, javlja BBC, prenosi Jutarnji.hr.

Stručnjaci UN-a su ocijenili kako bi rast temperatura mogao pridonijeti većem riziku nastanka nasilnih sukoba zbog pogoršanja problema kao što je siromaštvo.

Osim što se i dalje poziva na smanjenje emisija stakleničkih plinova, poziva se na pomoć ranjivima da se lakše prilagode na “već neizbježne utjecaje klimatskih promjena”.

Dakle, više nije riječ o spriječavanju, već o pripremanju na neizbježno.

U izvještaju se napominje kako će sjever Evrope biti ugrožen povećanim rizikom od poplava, kako na obalnim dijelovima, tako i u unutrašnjosti, te valovima vrućine i sušama.

Zadnji je izvještaj IPCC-a objavljen 2007. godine, ali nije uspio dovesti do sporazuma u Copenhagenu 2009. godine. Najnoviji izvještaj naslanja se na prijašnje procjene o rastu temeprature 0,3-4,8 stepeni Celzijevih u ovom stoljeću, te rastu nivoa mora 26-82 centimetra do 2100. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close