NogometSport

Uoči 117. vječitog derbija

Kakva je atmosfera vladala nekad, kakva sad

U subotu od 17 sati dva sarajevska vječita rivala 117. put će odmjeriti snage.

Oba tima ulaze u derbi odrezanih krila nakon iznenađujućih poraza za nekoga ko pretendira da bude prvak. Želju je šokirala Zvijezda 09, dok je Sarajevo izgubilo u Gabeli ukupno svoj peti bod od mogućih šest dosadašnjih protiv GOŠK-a ove sezone.

Zanimljivosti pred derbi posljednjih godina sve je manje, u dva tabora zakopčani su do grla, a i da nisu vjerovatno bi poručili da je svaki derbi priča za sebe, da nema favorita, da su to posebne utakmice u kojima ne treba dodatni motiv i da se često znalo desiti da ekipa koja je u slabijoj formi iz derbija izađe kao pobjednik. Uglavnom bit će teško. “Sigurno, sigurno će biti teško”

Da bi se napravila atmosfera kakva vlada svugdje na svijetu pred ovakve utakmice potrebno je stoga izmišljati zanimljivosti, poput novinara Marce recimo, koji računaju, sabiraju, oduzimaju pa opet zbrajaju. Bave se informacijama koje nisu vidljive na prvu.

Tako je recimo zanimljivo da će od rata i prve utakmice vječitih rivala u Zenici 1994. subotnji derbi biti osmi odigran u novembru.

Što je novembar zanimljiv. Onima koji se sjećaju, a prema mišljenju većine takvih, u novembru 2001. je odigran možda najbolji sarajevski derbi novije historije.

Bilo je 2:2 na Koševu, uz po dva gola Muharemovića i Šašivarevića, vrhunskih fudbalskih znalaca. Nije samo zbog rezultata, igre i intenziteta taj derbi bio značajan, već i zbog atmosfere kako na utakmici tako i u ovome upravo sad periodu, pred utakmicu. S koliko se nestrpljenja iščekivao i kakvih je sve igrača igralo u oba tima… Tada i sada? Nemoguće je porediti.

Elem, u dosadašnjih sedam mečeva Sarajevo je u novembru uspješnije, vodi 3:2. Jednom je bilo neriješeno (0:0), uz pomenuti remi iz 2001.

Posljednji put kada se igralo slavio je Željo, u onoj ponovljenoj prošlogodišnjoj utakmici (2:1), no navijači Sarajeva posebno pamte 100. vječiti derbi i ponosni su na pobjedu u tom meču, golom zaboravljenog Nuhanovića za konačnih 1:0.

Sportsport.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close