PolitikaRegion

Njemačka: Broj siromašnih se udvostručio a rekordna zaposlenost

Njemačka: Rekordna zaposlenost, broj siromašnih se udvostručio

Zlatni oktobar na njemačkom tržištu rada: broj nezaposlenih se smanjio na vrijednost koja nije zabilježena od njemačkog ujedinjenja. Stopa nezaposlenosti je manja od pet procenata. Donosimo komentare njemačke štampe.

Broj nezaposlenih u Njemačkoj je u oktobru pao na 2,2 miliona. To je najmanji broj od njemačkog ujedinjenja. Stopa nezaposlenosti se smanjila na 4,9 procenta i time je prvi put ispod vrijednosti od pet procenata – otkako statistike vodi Savezna agencija za rad. Broj nezaposlenih se u odnosu na septembar smanjio za 53.000, a u odnosu na isti period prošle godine – za 185.000.

Ekonomisti smatraju da je sve to posljedica sezonskog razvoja situacije, jer se poslije ljetnje pauze zapošljava više ljudi. Tržište rada profitira i od dobre ekonomske situacije u zemlji. Doduše, perspektive mnogih firmi su se malo pogoršale zbog nesigurne situacije na međunarodnom planu.

Prema indeksu Agencije za rad, ljudi u Njemačkoj imaju bolje šanse za zaposlenje nego ikad. Potražnja za radnom snagom je posebno velika u oblasti tehnike informacija i komunikacija, u trgovini i građevini. Nešto manje radnika nego inače se traži u logistici i skladištima.

Agenciji za rad je u oktobru prijavljeno 824.000 slobodnih radnih mjesta – što je 44.000 više nego prošle godine. Broj zaposlenih je u septembru ove godine iznosio 45,18 miliona – što je 39.000 više nego u septembru. A u odnosu na prošlu godinu ima 561.000 zaposlenih više.

Siromašni, bez obzira što imaju posao

Komentator Frankfurter rundšaua se raduje ovim brojkama: „Tržište rada u Njemačkoj doživljava svoj boom. To nije dobra vijest samo za one koji su sada našli posao. Jer, kada poslodavac više ne može da dođe do radne snage iz velikih ‘rezervi’ nezaposlenih, onda rastu šanse da se naprave pomaci kada je riječ o povišici plate i boljim uslovima rada. Ali, to ne znači da ne treba ukazati i na tamne strane. Sektor slabo plaćenih dugo neće nestati, stariji i dalje imaju još uvijek male šanse da nađu posao i broj dugoročno nezaposlenih je jednostavno previsok”, piše Frankfurter rundšau.

Tagesšpigel iz Berlina ukazuje na sve one „koji imaju posao, ali ne i dovoljno za život”. „Broj onih koji rade, ali im bez obzira na to prijeti siromaštvo ili su već ispod granice siromaštva prelazi milion. Nacionalna Konferencija o siromaštvu je upravo to pokazala: broj zaposlenih, koji bez obzira na to što imaju posao moraju da se ubroje u siromašne, se skoro udvostručio i sada iznosi oko 10 procenata. Ima li razloga onda da se bude ponosan? Na ovaj način sigurno ne”, zaključuje Tagesšpigel.

Frankfurter algemajne cajtung je zabrinut u vezi nedostatka stručne radne snage. „Njegovateljstvo, logistika, zanatstvo – u svim ovim sektorima se žale da imaju problema da popune otvorena radna mjesta. Nažalost savezna vlada čini malo da se nešto u tom smislu promijeni, već čini upravo suprotno. Jer, pravilom da se u penziju odlazi sa 63 i novim pravom na dodatni posao samo još podstiču takav razvoj.”

Priredio: Svetozar Savić

DW.DE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close