-TopSLIDERukometSport

UO RSBiH treći put bez kvoruma da donese odluku o Premijer ligi BiH

Saopćenje UO RSBiH

Sjednica Upravnog odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, na kojoj je danas trebala biti donesena odluka o nastavku ili završetku takmičenja u Premijer ligi BiH, ni u trećem pokušaju nije održana zbog nedostatka kvoruma. 

Kako je navedeno u saopćenju UO RSBiH odluka nije donesena zbog odbijanja pedstavnika Rukometnog savez Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice. 

– S obzirom na to da je BiH jedna od rijetkih, a možda i jedina zemlja u Europi u kojoj još nije donesena konačna odluka o rukometnoj sezoni 2019./2020. želimo informirati javnost o razlozima ovakvog stanja. Normativni akti RSBiH (propozicije natjecanja 2019./2020.: članak 95., Statut RSBiH: članak 69.) nedvojbeno određuju da u slučaju kada natjecanje nije završeno odigravanjem 30 utakmica u muškoj i 22 utakmice u ženskoj Premijer ligi zbog više sile, sve odluke donosi isključivo Upravni odbor RSBiH vodeći se načelima pravde i prava – navodi se u saopćenju UO RSBiH. 

Od polovine maja do danas sjednica UO RSBiH je zakazivana tri puta, ali niti jednom nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

– Nažalost, nakon današnjeg opetovanog nedostatka kvoruma za održavanje sjednice, moramo konstatirati da je rad Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine blokiran zbog odbijanja predstavnika RS Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice UO RSBiH. Svjedoci smo u zadnje vrijeme brojnih pokušaja da se UO RSBiH oduzmu neke važne ovlasti i nadležnosti. To se posebno ogleda kroz pokušaj da se isključiva nadležnost i ovlast UO RSBiH da zbog stanja više sile koja je uzrokovala prekid takmičenja, donese konačnu odluku o završetku sezone 2019./2020., prenese na komesare takmičenja – navodi UO RSBiH.

U saopćenju se naglašava da RS Republike Srpske kroz razna saopštenja “kontinuirano iznosi ultimativne i isključive stavove kojima nedvosmisleno pokazuje da nije spreman zabilo kakav razgovor, raspravu ili suradnju u nalaženju najboljih rješenja za rukometne probleme u BiH. Nažalost, stalno plasiranje neistina i svjesno, agresivno i nekorektno omalovažavanje i vrijeđanja kojima su izloženi predsjednik RS BiH Zadro i pojedini članovi UO RSBiH, dodatno smanjuju prostor za normalizaciju rada UO RSBiH”.

UO RSBiH se nada da će predstavnici RS RS doći na ponovo zakazanu sjednicu za dan 19. juna u Sarajevu, te da će se na toj sjednici donijeti konačna odluka o završetku rukometne sezone 2019./2020.

Komesar takmičenja Srđan Jović 1. juna donio je Odluku o okonačanju sezone 2019./2020., nakon što Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije uspio naći rješenje o nastavku prvenstva. Pozivajući se na propozicije takmičenja i normativne akte RSBiH Jović je odlučio da stanje na tabeli, nakon 19 odigranih kola, prihvati kao konačno. 

UO RSBiH odluku komesara smatra nevažaćom.


(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close