-TopSLIDEPolitikaSvijet

UNICEF: Ovo je rat protiv djece

UNICEF je osudio “rat protiv djece koji je u toku” dok Izrael brzo nastavlja svoj napad na Gazu nakon što je jučer isteklo primirje između Izraela i Hamasa.

Obraćajući se novinarima u uredu UN-a u Ženevi putem videoveze iz Khan Younisa, glasnogovornik UNICEF-a James Elder rekao je: “Bombe su počele samo nekoliko sekundi nakon završetka primirja”, prije nego što je osudio “tekući rat protiv djece”.

Nakon jednosedmičnog primirja između Izraela i Hamasa, koje je isteklo u petak, Izrael je nastavio s napadima širom Gaze, uključujući Khan Younis, grad u južnoj Gazi, za koji je Izrael rekao Palestincima na sjeveru da se evakuišu u njega na početku rata.

Najmanje 193 Palestinca su ubijena dok je 650 ranjeno otkako je primirje propalo u petak, prema ministarstvu zdravstva Gaze.

Od 7. oktobra više od 15.200 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima. Prema ministarstvu zdravstva Gaze, 70% ubijenih su djeca i žene. Polovina od 2.3 miliona stanovnika Gaze mlađa je od 18 godina.

UN: U Gazi je oko 50.000 trudnica

Prema UNRWA-i, glavnoj UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice, u Gazi ima oko 50.000 trudnica, a više od 180 ih dnevno rađa. “Postnatalna skrb se nastavlja u skloništima, ali uslovi uopće nisu prikladni za novorođenčad”, rekla je agencija.

Prošlog mjeseca nekolicina UN-ovih agencija, uključujući UNRWA-u, Unicef i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, upozorila je da žene i novorođenčad snose najveći teret sukoba u Gazi.

Agencije su navele rizike od pothranjenosti, bolesti i smrti, jer se pristup hrani i vodi pogoršava, uz oskudicu medicinskih potrepština.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close