UN izvještaj: Irak razmatra zakon kojim se odobrava brak sa djevojčica mlađim od deset godina

U posljednjem izvještaju UN navodi se da je skoro četvrtina ispitanih muškaraca u Azijsko-pacifičkom regionu priznala da je izvršila silovanje?!

Regionalna direktorica UN-a za žene Roberta Clarke upozorava da je nasilje nad ženama najteža realnost, te da mora biti izmijenjena kultura koja omogućava muškarcima da provode silu i kontrolu nad ženama.

U velikom istraživanju koje je provedeno u Bangladešu, Kini, Kambodži, Indoneziji, Šri Lanki i Papui Novoj Gvineji, anketirano je više od 10.000 muškaraca, životne dobi između 18 i 49 godina.

Kao polazna osnova za procjenu silovanja upotrijebljena je definicija seksualnog odnosa “sa penetracijom bez saglasnosti”.

Istovremeno, u Iraku se raspravlja o nacrtu zakona, kojim bi bio odobren brak sa djevojčicama mlađim od deset godina.

U nacrtu se navodi da je u takvom braku dozvoljen seksualni odnos i bez pristanka supruge – što je izazvalo zgražavanje aktivista za ljudska prava.

Policija u Nigeriji saopštila je da je djevojčica koja je bila primorana na brak pripremila zatrovani obrok od koga su umrli mladoženja i njegova tri prijatelja.

Četrnaestogodišnja Vasile Umaru priznala je da je u hranu stavila otrov za pacove, jer je bila primorana na brak sa čovjekom koga nije voljela. Mladoženja je imao 35 godina. Prisilni brakovi u Nigeriji veoma su česta posebno na sjeveru zemlje, gdje većinu čini musimansko stanovništvo.

U martu je preminula Amina Bibi, 18-godišnja Pakistanka koju je u januaru silovala grupa mladića. Ona se polila benzinom i zapalila.

Djevojka se ubila, nakon što je policija riješila da pusti na slobodu glavnog osumnjičenog. Vijest o njenoj smrti i puštanju na slobodu napadača izazvala je burna reagovanja u Pakistanu i mnogi preko društvenih mreža traže pravdu za Aminu.

Četvorica muškaraca osuđena su u septembru 2013. na smrt, jer su u decembru 2012. silovali mladu ženu u autobusu u glavnom gradu Indije New Delhiju, poslije čega je ona preminula u bolnici od unutrašnjih povreda.

Ovaj slučaj učvrstio je status Indije kao zemlje koja nije bezbjedna za žene, čak i nakon što je parlament usvojio novi zakon protiv seksualnih krivičnih djela.

Vojnici Demokratske Republike Kongo silovali su krajem novembra prošle godine najmanje 92 žene i 33 djevojčice, od kojih su najmlađe imale šest godina, navodi se u izvještaju UN.

Prema podacima objavljenim na internet stranici “Američke komande za Afriku”, pripadnici 391. bataljona vojske Konga 2010. godine obučavani su u Americi i predstavljaju “model za buduće reforme oružanih snaga te zemlje”.

Policija u Brazilu uhapsila je prošle godine dvije osobe, osumnjičene da su silovale i opljačkale turistkinju u autobusu gradskog prevoza u Rio de Janeiru.

Napadači su djevojku i mladića, koji je bio sa njom, izbacili iz autobusa, prethodno ih natjeravši da im daju kreditne kartice, kojim su podigli novac sa bankomata.

Pljačke su uobičajena pojava u autobusima u Rio de Janeiru i drugim velikim brazilskim gradovima, ali nasilje i drskost ovog napada šokirali su lokalne medije i javnost.

Dvojica meksičkih policajaca optužena su za silovanje i zloupogrebu položaja, nakon što su napali Italijanku u odmaralištu Playa del Carmen u državi Quintana Roo.

Italijanka je izjavila da su je policajci silovali, nakon što su ona i njen partner odbili da plate mito od 3.000 pezosa (235 dolara).

Novi incident desio se samo dvije sedmice, nakon što je šest državljanki Španije bilo meta seksualnog napada bande u Akapulku.

BBC navodi da u Meksiku vlada sve veća zabrinutost zbog štetnih posljedica sličnih napada na turističku industriju te zemlje.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close