Ministri EU sutra o novom pristupu BiH

Šefovi diplomatija Evropske unije će sutra, u Luksemburgu, razmotriti i usvojiti zaključke o situaciji u Bosni i Hercegovini, s porukom da je EU spremna da podrži ciljanim finansijskim i drugim mjerama bolje rukovođenje ekonomijom, podsticanje konkurentnosti i rast privrede u BiH.
Kako su novinarima prenijeli izvori Vijeća ministara EU u Briselu, riječ je o “novom pristupu” razvoju i saradnji s BiH, koji je predložila Evropska komisija, naročito u svjetlu nedavnih ekonomsko-socijalnih protesta u Bosni i Hercegovini.

“Vijeće ministara EU će staviti do znanja da je čulo, primilo na znanje te proteste i pozive za poboljšanje socijalne i ekonomske situacije” u BiH i “pozvat će institucije i vodstva u BiH da aktivno izađu u susret civilnom društvu i usredsrede se na ekonomsko-socijalna pitanja”, rekli su izvori EU.

I, kako su prenijeli, “EU je spremna da podrži takve napore” i podržava inicijativu Evropske komisije za pospješenje upravljanja privredom, konkurentnost i privredni rast, uključujući ciljano usmjerena sredstva iz EU fonda IPA i pokretanje uzajamno usaglašenih mjera, “paketa za rast”.

Ministre vanjskih poslova Unije će visoka predstavnica EU Catherine Ashton obavijestiti o rezultatima razgovora koje je u martu u Sarajevu vodila s političarima i predstavnicima civilnog društva s ciljem da spozna šta je nužno i moguće učiniti da se cijela situacija preokrene ka oporavku privrede i socijalne situacije u BiH.

 

Tu je suštinski u pitanju “novi pristup” koji je predložila Evropska komisija, a koji znači da će se dosad prioritetna pitanja ustavnog preuređenja i stvaranja koordinacionog tijela u ravni centralne države BiH za saradnju s EU, rješavati uporedo s hitno nužnim ekonomskim i socijalnim problemima, zbog kojih je u februaru došlo do protesta stanovništva.

Zvaničnici u Briselu su naveli i da će šefovi diplomatija EU ponovo izraziti nezadovoljstvo zbog toga što se ne primjenjuje presuda Evropskog suda za ljudska prava da se mora osigurati ravnopravnost svih građana u biranju na najviše položaje vlasti u BiH, prenosi Beta.

 

Također će biti podvučena podrška teritorijalnom integritetu BiH i “osuđene poruke razdora i težnji za otcjepljenjem”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close