UN: AD, Kanada, Jordan, Haški sud i neki dužnosnici UN-a bojkotuju Jeremićevu debatu

SAD, Kanada, Jordan, predstavnici Haškog suda, neki dužnosnici UN-a i međunarodnih udruga, poput Human Rights Watcha bojkotuju u srijedu javnu raspravu Opće skupštine UN-a o ulozi međunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i procesu pomirenja zbog bojazni da će Vuk Jeremić, predsjedavajući Opće skupštine, tu priliku iskoristiti za napad na ICTY, doznaje se od visokih diplomata u UN-u

(Fena)

Odluka Obamine administracije donesena je tjedan dana nakon što je jordanski veleposlanik u UN-u, princ Zeid Ra'ad Zeid al-Husein, bivši politički dužnosnik UN-a u BiH 90-ih godina, najavio namjeru da bojkotira raspravu pod nazivom  “Uloga međunarodne pravde i pomirenje”.

“Vrlo sam zadovoljan što će SAD, Kanada, a moguće i neki drugi, bojkotirati raspravu”, kazao je Zeid.

Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji Općom skupštinom UN-a predsjeda od lipnja prošle godine, iskoristio je svoje pravo sazivanja tematske sjednice, nezadovoljan oslobađajućim presudama Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Datum sazivanja rasprave, podsjeća Turtle Bay, pada na 71. godišnjicu osnivanja NDH, zbog čega mnogi izaslanici gaje sumnje da će je Jeremić iskoristi za kritiziranje ICTY-a.

“Ako je istina da SAD ne dolazi, to je za željenje”, kazao je Jeremić, dodavši da se sudjelovanje u raspravi najavilo 80 zemalja.
“Ta je tema vrijedna rasprave”, poručio je.

Zeid je, međutim, još prošlog tjedna izrazio zabrinutost da bi Jeremić raspravu mogao iskoristiti za minimaliziranje zločina koje su 90-ih počinili Srbi.

“Bio sam u bivšoj Jugoslaviji od 1994. do 1996. i, u svijetlu onoga što znam da je istina, niti ja niti moje izaslanstvo nećemo biti ni blizu tom događaju. Potaknut ćemo i druga izaslanstva da učine isto”, kazao je Zeid. Podsjetio je također da je Jeremić odbio zahtjev Majki Srebrenice da se obrate Općoj skupštini, iako ih je pozvao na raspravu. Majke Srebrenice će zbog toga održati konferenciju za novinare u sjedištu UN-a pod pokroviteljstvom vlada Jordana i Liechensteina.

“Redoviti poziv nismo ni dobili. Morali smo se nametnuti. Jeremić nam je dopustio ulazak u zgradu UN-a, no nije nam dao niti minutu za govor”, kazala je u ponedjeljak za Hinu Munira Subašić.

Subašić je rekla da ne dvoji kako je jedini Jeremićev cilj pokušati dokazati da su ugroženi Srbi unatoč činjenici da je ICTY konstatirao kako su upravo Srbi ti koji su počinili 93 posto ratnih zločina, a 7 posto drugi. “Milošević je nestao, a Vuk Jeremić je nastavio”, zaključuje predsjednica udruge “Majke enklava Srebrenice i Žepe”.

BiH na raspravi predstavlja predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović koji je priznao da je na razini Predsjedništva BiH “teškom mukom” postignuta suglasnost o govoru kojega će održati u New Yorku.

Među onima koji su otkazali dolazak ili odbili poziv su predsjednica Skupštine država članica Međunarodnog kaznenog suda Tina Intelmann, posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a za sprečavanje genocida Adam Dieng, izvršni direktor Human Rights Watcha Kenneth Roth i odvjetnica glavnog tajnika UN-a Patricia O'Brien. Mnoge zemlje, poput Velike Britanije, poslat će izaslanstva niže razine. Hrvatsku će na javnoj raspravi o Haškom sudu u Općoj skupštini UN-a predstavljati hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović.

Skup u 10 sati po njujorškom vremenu otvara  Jeremić, a potom će se obratiti glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Poslije dvojice čelnika UN počinje javna rasprava, a prvi govornik je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić koji će navodno pročitati govor na 42 stranice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close