LifestyleShowbiz

Umro je Dudek!

UMRO JE DUDEK!: Preminuo legendarni hrvatski glumac Martin Sagner

Legendarni hrvatski glumac Martin Sagner preminuo je u 88. godini života, doznaje Podravski.hr. Našoj javnosti je poznat kao neponovljivi Andrija Katalenić, zvani Dudek, iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća diljem Podravine.

Sagner je glumio u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova. Početkom 90-ih godina, u dva je mandata čak bio i zastupnik u Saboru, no odlučio je kako to nije za njega.

Dugo godina bio je u mirovini, a zadnji put se pojavio u Vrdoljakovom filmu ‘Duga mračna noć’. 

Odlazak Martina Sagnera u glumce potaknuo je seoski postolar Jagar, zaljubljenik u kazalište, koji je imao glumačku družinu, te Sagnerov otac koji je bio vrstan pjevač. A taj dar također ga je odveo u glumačku sekciju, gdje je postolar bio i režiser, ispričao je u velikom razgovoru za Jutarnji list prije pet godina.

“Jagar je bil pravi režiser, a ne kao ovi današnji agitpropovci reži – seri; reži i seri. Znal nas je odvratit od kleti i vina i znal nas je zadržati u dramskoj sekciji. I pisal je komedijice koje su se ticale pojedinih ljudi u selu. E onda je došel sestrin muž, pravnik, imal je odvjetničku kancelariju i Podravec je išel za penezima”, ispričao je Dudek koji je prvo upisao Pravni fakultet.

Međutim, bio je preblizu Glumačkoj akademiji i Dudeku znatiželja nije dala mira, na kraju je odlučio upisati glumu. Pripadao je drugoj generaciji koja je upisala zagrebački studij glume, Gavellinim učenicima.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close