LifestyleZdravlje

Kakanj domaćin centralne manifestacije povodom Svjetskog dana dijabetesa

Kakanj domaćin centralne manifestacije povodomSvjetskog dana dijabetesa

Savez udruženja dijabetičaraZeničko-dobojskog kantona nizom aktivnosti obilježit će 14. novembar, Svjetskidan dijabetesa. Tema Svjetskog dana dijabetesa za 2019. godinu je“Porodica i dijabetes”, kao i prošle godine, čime se želi podićisvijest o uticaju koji dijabetes ima na cijelu porodicu te promovisati ulogaporodice u samozbrinjavanju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Obilježavanje Svjetskog danadijabetesa bit će upriličeno u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona usaradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), a uz pomoćMinistarstva zdravstva ZDK, Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZO),prijatelja i sponzora.Centralna manifestacija ove godine će se održati uKaknju.

U svim općinama će se organiziratibesplatno mjerenje šećera u krvi, zdravstveni stručnjaci će odgovarati napitanja građana vezana za dijabetes, a planirani su i sadržaji za djecu. INZ jeosigurao 4.000 trakica za mjerenje šećera koje su distribuisane svim općinskimorganizacijama.

Centralna manifestacija počinje u09,30 u Tržnom centru REAL Kakanj prigodnim obraćanjima domaćina i gostiju,nakon čega slijedi besplatno mjerenje šećera u krvi koje će trajati sve do14,00 sati.

Istovremeno, program će biti upriličeni u JU KSC Kakanj. Psiholog Esmir Brodlija u 11,00 sati održat će radionicu zadjecu, a planirana je i podjela prigodnih darova. Potom će biti organizovanobesplatno mjerenje minerala i vitamina u organizmu te predavanje o temi“Šećerna bolest i vid”, koje će održati prim.dr. AmelaŽiga-Lagumdžija. U sklopu predavanja u KSC-u bit će prikazan i kratkipromotivni film “Život ispod duge”.

U 19,00 sati u Domu penzionera Zenicaodržat će se javna tribina o nastanku, znakovima, liječenju i životu sadijabetesom koju organizuje Rotary klub Zenica u saradnji sa Savezom udruženjadijabetičara ZDK. Na tribini će se obratiti Harun Imamović, predsjednik Rotarykluba Zenica, Haris Delić, generalni sekretar Saveza udruženja dijabetičara ZDKi predsjednik Udruženja dijabetičara grada Zenica te prof.dr. Larisa Gavran, specijalisticaopće medicine iz Zenice.

Savez udruženja dijabetičara ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close