Umjetnost ili (samo) golotinja?

Kada se supermodel Bar Rafaeli pojavila potpuno gola na naslovnoj strani magazina “Esquire” da li je to bio umjetnički performans? Moguće da jeste, za riječi Stivena Kinga nacrtane/napisane na njenom telu bio je zadužen umjetnik Stiven Viktor. Da li je i ova slika umjetnost? Procijenite sami…

Autor: B 92

Za psihološkinju i konceptualnu umjetnicu iz Diseldorfa, Milo Maoare, nema dileme – ovo je umjetnost, prenosi portal Artfido.

Prije nekoliko dana ona je odlučila da se ogoli, i to do samih riječi – onih koje opisuju dijelove odjeće koje nije obukla. Onda je izašla napolje, šetala ulicama, vozila se autobusom i stigla do Art Bazela, ekskluzivne umjetničke manifestacije koja se održava na tromeđi Švajcarske, Nemačke i Francuske. Tokom njenog jednosatnog puta, muškarci i žene su zastajkivali, gledali, smijali se, slikali je i uglavnom je puštali bez ometanja da ide svojim putem. I tako sve dok nije došla do Art BAzela, gdje ju je neko od zaposlenih zamolio da obuče nešto ili napusti objekat.

 

Foto: www.milomoire.com

I čemu sve to? To sve je dio performansa “Sistem predefinisanosti/scenarija” (The Script System), koji je opisala na svom zvaničnom sajtu. Ukratko, performans je inspirisan teorijom kognitivne psihologije po kojoj svako do nas zna svoj “scenario” taj dan – tj. radnje koje se ponavljaju, stereotipne akcione sekvence. Posebno one rano ujutru dok idemo na posao, koje radimo po automatizmu, često bez svijesti o okolnom svijetu.

“To svakodnevno sljepilo sam pokušala da istaknem svojim performansom,” rekla je umjetnica.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close