Umjesto ruskog velikog, vlast nam stalno uvaljuje srpski veliki

Svetlana Cenić za Vijesti.ba

Najveći izdajnici upravo i moraju saktiri činjenicu da su izdali vlastiti narod tako što su osiromašili, zadužili, srozali, navukli mu na leđa još više neprijatelja, nego što je taj narod imao. Da je SNSD u vlasti, vjerovatno bi se radilo o patriotskoj snazi i slično. To je toliko smiješno i očigledno svima kome nisu izvršili lobotomiju mozga, poručila je u razgovoru za Vijesti.ba ekonomsko – politička analitičarka Svetlana Cenić.

VIJESTI.BA: Gospođo Cenić, je li nezaposlenost jedan od gorućih problema u RS-U? Predsjednik Milorad Dodik tvrdi da u Srpskoj ima viška radnih mjesta, ali ne i onih koji hoće da rade.

CENIĆ: Apsolutno je tačno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema. No, prema mišljenju predsjednika, izgleda da mu je narod lijen. Čudo jedno koliko je taj nebeski narod lijen i neće da zauzme toliko radnih mjesta! Zaista bih voljela da predsjednik napravi spisak tih radnih mjesta. Osim toga, željela bih da mi odgovori zašto je samo u prošloj godini zaposleno 600 ljenčuga u Elektorprivredu. Drugo pitanje na koje bih voljela dobiti odgovor jeste da li predsjednik smatra da mu je i sin ljenčuga, budući da je kukao na sjednici NSRS da mu je sin nezaposlen.

VIJESTI.BA: Očekujete li da bi predsjednik Dodik mogao da Vam odgovori na ova pitanja?

CENIĆ: On bi mene nazvao već uobičajenim nazivima, naslovima, etiketema i slično, no odgovora ne bi imao.

VIJESTI.BA: Pominjete uobičajno etiketiranje – ”patriote i izdajnici”?

CENIĆ: Najveći izdajnici upravo i moraju saktiri činjenicu da su izdali vlastiti narod tako što su osiromašili, zadužili, srozali, navukli mu na leđa još više neprijatelja, nego što je taj narod imao. Naravno da se prstom mora uprijeti u nekog drugog.
Ja uopšte ne branim opoziciju, niti samo njihov član ili delegat. Međutim, smiješno je da neko ko sada ne može da kontroliše državnu vlast proizva iste te izdajnicima. Da je SNSD u vlasti, vjerovatno bi se radilo o patriotskoj snazi i slično. To je toliko smiješno i očigledno svima kome nisu izvršili lobotomiju mozga. Građani na kojima je izvršena partijska lobotomija mozga brane vlasiti stav, odnosno niko neće da prizna šta je pojeo tokom ovih zadnjih deset godina i koje je gluposti progutao. Braneći Dodika, oni zapravo brane vlastite greške.

VIJESTI.BA: Kada su u pitanju brojne afere u RS, počev od Bobar banke do kilograma zlata, čini li Vam se da se klupko počelo odmotavati?

CENIĆ: Kilogram zlata je sitnica u odnosu na milijarde koje nedostaju. Meni je značajnije to što uposlenik Ministarstva inostranih poslova BiH konačno izlazi i javno progovara o ovoj aferi. To mi potvrđuje da je spremna ona prljava voda sa kojom će i Milorada Dodika prebaciti preko ivice, odnosno prosuti ga kojekuda. Iskreno se nadam da Gordan Milinić, osim svog iskaza, ima i dokaze i argumente za to što je rekao. U tom slučaju, ova afera bi mogla imati sudski epilog.
U suprotnom, vrijediće izreka “Tresla se gora, rodio se miš”. Pričaćemo o nečemu što stalno gledamo i vidimo. Očigledni slučajevi su: Birač, Penzioni fond, kojekakvi aerodromi i najnovija nebuloza crkveni grad. Šta je nezakonito davanje teritorije Kusturici da pravi neki grad? Šta su ovoliki dugovi, šta su ovolike afere i tako dalje? Dakle, nema potrebe da mi Milinić ništa ispriča, vidim svojim očima šta se sve radi. Šta je Bobar banka? Nadam se dobrim vještacima i da će se dokumentovati prevara i krađa u slučaju Bobar banke.

VIJESTI.BA: Podsjetili ste na izreku “Tresla se gora, rodio se miš”. Hoće li to biti slučaj i sa pričom o referendumu?

CENIĆ: Iz zvaničnih krugova SNSD-a poručuju da će referendum biti na proljeće. To se samo razvodnjava, dakle referendum je na proljeće, pa će onda nešto da se desi i rećiće nećemo referendum sada pred izbore ili hoćemo i tako dalje… Referendum je zapravo mahanje crvenom maramom ispred “velikog razjarenog bika” međunarodne zajednice i kupovanje domaće javnosti. I sama međunarodna zajednica odavno je u simbiozi sa domaćim vlastima.
Referendum je takođe pokušaj da se SNSD na bilo koji način ubaci u državnu vlast. SNSD i Milorada Dodika sada najviše boli što se ne pitaju za mnoštvo stvari na državnom nivou. To je najveća boljka, jer bi se moglo još koješta uraditi, posebno da imaju ministre spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te civilnih poslova.

VIJESTI.BA: Dakle, najveća boljka je gubitak vlasti u Sarajevu?

CENIĆ: Naravno da jeste. Na mjesto koje najviše boli, tu se stalno i češe, pa zato je SNSD-u i Dodiku za sve krivo Sarajevo. Samo ne znaju objasniti šta i ko u Sarajevu. Kaže premijerka da je za izostanak velikog ruskog kredita krivo Sarajevo. Samo ne zna da objasni zašto je Sarajevo krivo što nije stigao veliki ruski kredit. Umjesto ruskog velikog, vlast nam stalno uvaljuje srpski veliki! Time nam lijepe žvaku za nepca, pa sve do mozga, da slučajno ne bi funkcionisao!
Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close