BiHPrivreda

Umjesto najavljenih 30 posto, industrijska struja poskupljuje 5 posto

Industrijska struja za korisnike Elektroprivrede BiH bit će skuplja za 5 posto umjesto ranije najavljenih 30 posto. 

Do poskupljenja tzv. industrijske struje na području koje pokriva Elektroprivreda BiH trebalo je doći već sredinom januara od kada je struja trebala biti skuplja i za 30%. 

Na ovu vijest oštro su reagovali iz Udruženja poslodavaca FBiH upozoravajući da bi poskupljenje cijena električne energije za poslovne subjekte proizvelo lančanu reakciju i dovelo do značajnih povećanja cijena svih drugih proizvoda i usluga, kako za privredu, tako i za građane. 

Nakon niza sastanaka sa poslodavcima, Elektroprivreda BiH pripremila je model ublažavanja naglog povećanja cijene električne energije za tržišne kupce, na osnovu analiza tržišta, potrošnje i plana poslovanja. 

“Na povećanju cijena električne energije ne insistira Elektroprivreda. Na berzi cijena električne energije je povećana za više od 27% i sad zajedno sa Vladom Federacije pokušavamo, i čini nam se da smo uspjeli, da to ograničimo na do pet posto”, istakao je Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH”, izvještava RTV Slon. 

Za razliku od prvobitno najavljenog poskupljenja električne energije koje bi izazvalo lančano poskupljenje svih namirnica, poskupljenje struje od pet posto neće imati taj efekat, tvrdi predsjednik Skupštine poslodavaca TK Mensur Alić. 

“Trebamo to poskupljenje prihvatiti kao normalno, jer je uslovljeno dešavanjima na tržištu električne energije u čitavoj Evropi i svijetu. Mislim da to neće uticati na poslodavce, jer ćemo nastojati da taj procenat ublažimo nekim drugim stvarima, a da ne dođe do poskupjenja namirnica i ostalog”, rekao je Alić. 

Iz Udruženja poslodavaca FBiH istakli su i da korekcija cijena nije došla u pravo vrijeme jer je veliki broj kompanija već potpisao ugovore o poslovanju, a mnoge od njih posluju i sa partnerima u inostranstvu kojima su ponudili cijene formirane na osnovu starih cijena elektične energije, te da bi ubudući ovakve poteze i mjere trebalo najaviti puno ranije, navodi RTV Slon.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close